AKTUELNO

Meksički narko-bos Hoakin Guzman, poznatiji kao El Čapo, koji je u februaru proglašen krivim za planiranje ubistava i krijumčarenje droge, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora.

Sud u Bruklinu ga je osudio na doživotnu i dodatnih 30 godina. Takođe, mora da preda 12,6 milijardi. Pretpostavlja se da će kaznu izdržavati u zatvoru Florens u Koloradu.

Foto: Tanjug

Današnje ročište tako je bilo više-manje formalnost. Bivši vođa narko-kartela Sinaloa, proglašen je krivim za krivična dela uključujući šverc stotina tona kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane u SAD.

Porotnici su na suđenju imali priliku čuju i najsitnije detalje o vođenju operacija kartela, kao i pojedinosti iz Guzmanovog uzbudljivog života.

El Čapo se nalazi u njujorškom zatvoru od izručenja 19. januara 2017. Uhapšen je u januaru 2016. u Meksiku i izručen je SAD-u godinu dana kasnije po optužnici za trgovinu narkoticima, ubistva, otmice i druga krivična dela.

Vođa narko-kartela Sinaloa uhapšen je šest meseci pošto je pobegao iz strogo čuvanog zatvora tako što su pripadnici njegovog kartela iskopali 1,5 kilometara dugi tunel.

U pojedinim krugovima smatra se da je El Čapo premašio uticaj koji je imao poznati kolumbijski narko-bos Pablo Eskobar i da je imao uticaj kao čuveni američki gangster Al Kapone.

Tačan datum rodjenja Guzmana nije poznat, jer se pominju dva datuma - 23. decembra 1954. i 4. april 1957. Nadimak "El Čapo" (čapo - nizak na španskom jeziku) dobio je zbog visine od metar i 68 centimetara.

Inače, početak 2016. godine obeležilo je hvatanje El Čapa i to na neverovatan način. Meksičke vlasti saopštile uspele su da otkriju njegovu lokaciju zahvaljujući intervjuu koji je on u tajnosti nekoliko meseci pre toga sa američkim glumcem Šon Penom.

Meksičke vlasti su znale za sastanak Pena, Guzmana i meksičke glumice Kejt del Kastiljo i pratile su kretanje američkog glumca, što im je pomoglo da otkriju ranč gde se krio narko-bos.

#El Čapo

#Presuda

'