AKTUELNO

Nisu mu pomogli čak i kada su ga našli onesvešćenog u toaletu.

Italijanski penzioner Đuzepe Ramonjino preminuo je u bolnici u Monkalijeriju, blizu Torina, posle 23 sata čekanja na pregled što su snimile i nadzorne kamere.

Advokat njegove porodice Gabrijel Roveta izjavio je da mu, iako ne zna da li je preminuli mogao da bude spasen, bolničko osoblje zasigurno nije pružilo adekvatnu pomoć.

Penzioner La Lođe, koji je živeo sam na staroj farmi, preminuo je u zoru drugog maja od infekcije creva koja se, po rečima advokata, nije mogla predvideti.

Poslednje sate života proveo je u čekaonici odeljenja za hitne slučajeve, ali po rečima javnog tužioca Kira Santoriela, tek treba da se utvrdi je li medicinsko osoblje za to vreme bilo informisano o njegovom teškom stanju.

Roveta je suprotnog mišljenja i tvrdi da je osoblje zanemarilo Ramonjina i potcenilo težinu njegovog slučaja. Kao dokazni materijal nudi snimke iz bolnice na kojima se jasno vidi da je penzioner u bolnicu došao prvog maja u 10 sati, nakratko napustio odeljenje za hitne slučajeve u 13.36 i vratio se tamo 13.41.

- Nijednom se za to vreme nije udaljio od odeljenja za hitne slučajeve. Nakratko je izašao i vratio se nakon pet minuta. Ovo je vrlo težak propust i tražićemo dalju istragu. Ne znam da li je mogao da bude spasen, ali sasvim je sigurno da nije dobio odgovarajuću medicinsku pomoć. To se nije dogodilo čak ni kada ga je jedan bolničar našao onesvešćenog u toaletu - rekao je potkrepljujući svoje tvrdnje snimcima beskućnika koji su se u tom trenutku nalazili s njim u čekaonici i koji su pokušavali da privuku pažnju lekara.

Na snimcima se vidi da je 2. maja u 7 sati Ramonjino još bio živ. Bolničko osoblje je reagovalo tek dva sata kasnije, i to na naznaku jednog od pacijenata koji se tada zatekao u čekaonici, samo da bi ga proglasili mrtvim u 9.43.

- Pomešali su ga sa jednim od mnogih beskućnika koji spavaju u bolnici i zbog toga nisu hteli da mu pruže pomoć - rekao je advokat.

#Crna Hronika

#Italija

#Starac

'