AKTUELNO

Prvi zaraženi na intenzivnoj nezi, zarazio svoju trudnu suprugu i prijatelja.

Treća osoba preminula je u Italiji od posledica koronavirusa koji se sredinom nedelje pojavio u toj zemlji.

Do sada je zaraženo oko 130 osoba, a osoba koja je danas podlegla bila je onkološki pacijent. Već je imala teško zdravstveno stanje, i usto se zarazila koronavirusom, prenosi Index.hr.

Foto: Tanjug AP/Maxim Slutsky

Ko je koga zarazio?

Jedna od glavnih nepoznanica je i to ko je nulti pacijent, nosilac virusa. Naime, osoba koja je prva obolela i zarazila mnoge je 38-godišnjak koji je na intenzivnoj njezi.

Među prvima je zarazio trudnu suprugu i prijatelja.

Verovalo se kako je on virus pokupio od prijatelja iz Kine s kojim je bio na večeri pre nekoliko nedelja. Taj prijatelj se vratio u Italiju, na njemu su provedeni testovi i pokazalo se kako on nema koronavirus.

Stoga se sad istražuje je li moguće da ga je preboleo bez simptoma, odnosno da je bio asimptomatski nosilac virusa.

Foto: Tanjug AP/Kim Jong-un/Yonhap

Oštre mere na snazi na severu Italije, uvedene crvene zone iz kojih nema izlaska

Od 130 zaraženih 25 je na intenzivnoj nezi. U međuvremenu, očekuje se kako će i dalje rasti broj obolelih, budući da se konstantno sprovode testovi.

U Lombardiji, Venetu, Emiliji-Romagni i Pijemontu su škole i fakulteti zatvoreni do 1. marta. Predavanja nema, a zatvaraju se i pabovi, diskoteke i kafići koji će morati da prestanu da raditi u 18 sati popodne. Nakon toga neće smeti da poslužuju goste.

U međuvremenu, kako javlja TGcom, postavljaju se blokade na putu u mestu Lodiđiani.

Njima će se uspostaviti tzv. crvena zona tog mesta iz kojeg niko neće smeti da uđe ni izađe sledeće dve nedelje.

Oni koji pokušaju da izađu biće suočeni s kaznom. U isto vreme, iz Italije stižu fotografije praznih polica u trgovinama i ljudi s maskama koji u redovima čekaju kako bi kupili namirnice.

Foto: Tanjug AP/Arek Rataj

Konte: Moramo biti jako oprezni

Italijanski premijer Konte je rekao kako su već napravili 4.000 testova na koronavirus. Dodao je kako je Italija odlučila da će ići s rigoroznijim merama i maksimalnim oprezom.

Konte je rekao kako ispada da je sad Italija zemlja s najviše zaraženih u EU, ali kako bi to mogle biti i neke druge zemlje kada bi se radila rigoroznija testiranja.

Ipak, dodao je kako je iznenađen eksplozijom broja slučajeva.

- Moramo i dalje biti jako oprezni - zaključio je.

#Italija

#Smrt

#koronavirus

'