AKTUELNO

Cene nafte su danas ojačale poduprte saudijskim optimizmom u pogledu rasta tražnje u Aziji i iračkim obećanjem da će dodatno smanjiti isporuke, ali je neizvesnost vezana za mere podrške ekonomskom oporavku SAD ograniččla dobitke.

Cena fjučersa severnomorske nafte Brent porasla je za 34 centa ili 0,8 odsto, na 44,74 dolara za barel na jutrošnjem trgovanju, dok je vrednost fjučersa američke WTI nafte povećana za 47 centi ili 1,1 procenat, na 41,69 dolara za barel, prenosi Rojters.

Oba tipa nafte su u petak pojeftinila zbog zabrinutosti trgovaca u pogledu tražnje, ali je Brent ipak završio nedelju u plusu za 2,5 posto, a WTI s dobitkom od 2,4 odsto. Izvršni direktor Saudi Aramka Amin Naser izjavio je u nedelju da predviđa rast potražnje za naftom u Aziji jer se ekonomije postepeno otvaraju nakon ublažavanja mera ograničenja uedenih zbog epidemije Kovid-19.

Pored toga, Irak je najavio krajem prošle sedmice da će u avgustu u septembru smanjiti proizvodnju nafte za dodatnih 400.000 barela dnevno kako bi neutralisao svoju preteranu proizvodnju tokom protekla tri meseca.

Bagdad će na taj način ispoštovati kvotu o smanjenju isporuka utvrđenu dogovorom Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika, koju je prethodno prekoračio.

Mada su ponovo oživele nade u pogledu pregovora između američkih demokrata i Bele kuće o novom paketu podrške američkim državama koje imaju problem s likvidnošću zbog pandemije korona virusa, odlaganje postizanja dogovora vrši pritisak na tržište.

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi i ministar finansija Stiven Mnučin saopštili su da su voljni da ponovo pokrenu pregovore kako bi se postigao sporazum o podršci ekonomiji u ostatku 2020. godine.

#Prognoza

#cene

#nafta

#tržište