AKTUELNO

Odluka SAD da prizna genocid nad Jermenima je snažna poruka za jermenski narod, ali i opomena Ankari da se odnosi Turske i Amerike mogu dodatno pogoršati.

Predsednica Jermenske nacionalne zajednice Biljana Sahrimanjan Obradović je govoreći o priznanju genocida nad Jermenima rekla da ovakva odluka predsednika SAD govori da se Bajdenova politika zasniva na poštovanju ljudskih i manjinskih prava.

- To što nakon više od 100 godina borbe jedna ovakva svetska slika kao što je Amerika priznaje genocid nad Jermenima zvanično je celom jermenskom svetu snažna podrška prvenstveno u matici, a zatim i malobrojnoj zajednici Jermena koja je ostala u Nagornokarabahu posle svih ovih sukoba - rekla je ona.

To je čvrsta pordška za Jermeniju. Naravno da će biti vidljive posledice ovakve jedne odluke Amerike, pre svega mislim na nepredvidive odluke Turske - rekla je Sahrimanjan Obradović.

Diplomata Zoran Milivojević kaže da je ovo zasluženo priznanje kada je reč o jermenskom narodu i važan deo jermenske borbe za istinu i za ono što se dogodilo 1915. godine.

- Ova odluka je politička pre svega i rezultat je novog viđenja Vašingtona u odnosima sa Turskom. Treba reći da već postoje problemi u američko-turskim odnosima i to već traje neko vreme - rekao je Milivojević.

Od 2016. godine od neuspelog državnog udara traje pogoršanje odnosa.

Ova odluka je opomena Ankari da ti odnosi mogu ići i dalje negativnim putem i da nisu spremni da tolerišu njihovo ponašanje u regionu - rekao je Milivojević.

#Genocid

#Jermeni

#SAD