AKTUELNO

U Velikoj Britaniji su otkrivena dva slučaja još jednog „veoma zabrinjavajućeg“ soja korona virusa.

Novi soj mutirao je u Južnoj Africi i još je prenosiviji od drugog mutiranog soja koji trenutno cirkuliše Engleskom, a za koji se kaže da je 70% zarazniji od originalnog.Ministar zdravlja Met Henkok rekao je u sredu na konferenciji za novinare u Dauning Stritu da su dve osobe za koje je utvrđeno da su zaražene novim sojem u karantinu, kao i njihovi bliski kontakti.

Postoje trenutna ograničenja za putovanja iz Južne Afrike i svako u Velikoj Britaniji koji je boravio u Južnoj Africi u poslednje dve nedelje - i svako ko je bio u bliskom kontaktu - mora odmah da se izoluje.

- Neverovatno smo zahvalni vladi Južne Afrike na strogosti njihove nauke i otvorenosti i transparentnosti s kojom su oni s pravom postupili, kao i mi kada smo ovde otkrili novu varijantu. Ova nova varijanta je veoma zabrinjavajuća jer je još prenosivija i čini se da je mutirala dalje od nove varijante koja je otkrivena u Velikoj Britaniji - rekao je Henkok, prenose britanski mediji.

Kada se radi o nivoima upozorenja, on je kazao da će pojedini delovi Engleske biti stavljeni na najviši, četvrti nivo zbog pojave novog soja virusa.Kako je precizirao, na četvrti nivo biće stavljeni istočni i južni delovi Engleske, dok je situacija na jugozapadu mirna.

Prethodno su zbog prvog novog soja virusa korone otkrivenog u Engleskoj uvedene nove oštrije mere, a brojne države su zabranile letove ka Britaniji.Britanski naučnici su prethodno rekli da je vrlo verovatno da se prvi novi soj otkriven u Britaniji proširio u većini evropskih država.

#koronavirus