AKTUELNO

U Srbiji je prisutno 35 odsto britanskog soja korona virusa, koji je, prema istraživanjima i podacima do kojih je došla naučna zajednica, zarazniji oko 60 odsto od obične varijante korona virusa.

Studije su potvrdile veću smrtnost kod osoba zaraženih britanskim sojem korona virusa.

Najnovije komparativne analize potvrdile su da je smrtnost kod zaraženih tzv. britanskim sojem korone "značajno veća" nego kod zaražavanja drugim varijantama i veća je za 30 odsto, pa i znatno više.

U izveštaju Rojtersa se navodi da ova varijanta ima relatiivno veliki broj od 23 mutacije genetskog koda, kao i da se zbog nekih mutacija ovaj soj od 40 do 70 odsto lakše prenosi od prve varijante koja je izazvala pandemiju.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Britanski soj u Srbiji

U Srbiji je prisutno 35 odsto britanskog soja korona virusa, koji, kako se navodi, češće napada mlađu populaciju.

Podatak o procentu prisutnosti ovog soja virusa izneo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a sličan podatak izneo je i dr Tiodorović, koji je pre manje od nedelju dana istakao da je potencijalna prisutnost britanskog soja u Srbiji oko 30 odsto.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Podsećamo, novi soj korona virusa prvi put je otkriven u septembru u Velikoj Britaniji. Za dva meseca je oko četvrtina slučajeva u Londonu bila ova nova varijacija.

U Srbiju ga je krajem decembra prošle godine donela jedna putnica iz Londona. Ona je na PCR testu bila negativna, a njen muž je imao dvostruku upalu pluća.

Češće napada decu

Dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba, nedavno je izjavio da već imamo britanski soj i da je vrlo verovatno da upravo on dominira u školama.

- Najviše primećeno da tamo ne koriste zaštitne maske. Bar po onome što se može videti u školama - dodao je dr Kon.

Foto: Tanjug AP/Michael Probst

Dr Eric Feigl Ding, epidemiolog i gostujući predavač na Harvardu, sredinom februara objavio na Tviteru set podataka koji pokazuje da je britanski soj korona virusa zarazniji kod dece.

- Podaci iz Velike Britanije pokazuju naglo veću pozitivnost kovida-19 u Engleskoj (gde je novi soj virusa visokodominantan) kod dece uzrasta od pet do devet godina, i kod dečaka i kod devojčica, tokom četiri uzastopne nedelje - napisao je dr Ding.

#koronavirus