AKTUELNO

Američki predsednik sastao se danas u Apostolskoj palati u Vatikanu sa papom Franjom.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp obećao je papi Franji nakon susreta u Vatikanu da neće zaboraviti ono što mu je papa rekao.

Susretu pape i Trampa prisusutvovali su nadbiskup Georg Gensvajn, zatim Trampova supruga Melanija i njegova kćerka Ivanka sa suprugom Džaredom Kušnerom, inače savetnikom Bele kuće za trgovinu i Bliski istok, zatim savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Herbert Rejmond Mekmaster i savetnica Hop Hiks i pomoćnik Den Skavino.

Tramp i papa su razgovarali jutros iza zatvorenih vrata,oko pola sata, preneo je AP, a posle sustreta su razmenili poklone.

Papa Franja je poklonio američkom predsedniku tri svoja glavna učenja, koje uglavnom uvek poklanja šefovima država koji ga posećuju i skulpturu maslinovog drveta koje simbolizuje mir.

Američki predsednik je delovao mnogo opuštenije nakon susreta i sa osmehom na licu rekao da bi nam mir svima bio od koristi, preneo je Rojters.

Tramp je papi na poklon doneo knjige Martina Lutera Kinga i rekao mu da se nada da će uživati u njima.

Pojedine glavne teme sadržane u tim učenjima žestoko su suprotstavljene Trampovoj politici i obećanjima datim tokom predizborne kampanje, posebno na polju zaštite životne sredine i nejednakosti u prihodima.

Trampova supruga Melanija je ovom prilikom, za razliku od posete Saudijskoj Arabiji, nosila maramu na glavi, što je u skladu sa protokolom Vatikana.

Američki predsednik doputovao je u Italiju nakon što je završio posetu Izraelu.

#Donald Tramp

#Papa Franja

'