AKTUELNO

Komandant indonežanskih vazduhoplovnih snaga maršal Hadi Čahjanto izjavio je danas da su pronađeni delovi nestale podmornice i potvrdio da nijedan od 53 člana posade nije preživeo.

Maršal Čahjanto je rekao da su timovi za pretragu dobili vizuelnu potvrdu o pronađenim delovima podmornice „KRI Nangala 402“, a to su zadnje vertikalno kormilo, sidro i bočne strane.

Foto: Tanjug AP/Indonesian Navy via AP

- Na osnovu autentičnih dokaza potvrđeno je da je podmornica ’KRI Nangala 402‘ potonula i da su svi članovi posade smrtno stradali. Kao komandant, sa dubokom tugom izjavljujem da su 53 člana posade ’KRI Nangale 402‘ nastradala - rekao je Čahjanto na konferenciji za štampu na Baliju i potvrdio da je podmornica razbijena na tri dela i da se veruje da je posada ostala bez kiseonika rano jutros.

Prema rečima admirala indonežanske mornarice DŽudoa Margonoa, podvodni robot tragač otkrio je olupinu podmornice na dubini od 838 metara.

Indonežanska vojska je u sredu saopštila je da je zatražila pomoć od Singapura i Australije u potrazi za podmornicom nakon što je kontakt sa posadom izgubljen oko tri sata ujutru nadomak obala Balija.

Foto: Tanjug AP/Indonesian Navy via AP

Od tada, najmanje 25 indonežanskih brodova se uključilo u potragu za podmornicom, raspoređeni su i brodovi iz drugih zemalja, a rano ujutru je stigao i brod za podršku i spasavanje podmornica i uključio se u potragu.

#Podmornica

#Potraga