AKTUELNO

Deca starija od pet godina moraju da imaju negativni PCR test, ne stariji od 72 sata, da bi ušla u Grčku. To je trenutno pravilo na graničnim prelazima koje bi moglo da se promeni do završetka školske godine.

Grčka je u subotu zvanično otvorila i turističku sezonu i mnoga pitanja u vezi sa ulaskom stranih turista u zemlju. Jedno od najvećih je na koji način će grčki graničari podići rampu deci mlađoj od 16 godina koja u Srbiji ne mogu da se vakcinišu.

Foto: Unsplash.com

Prema sadašnjem pravilu, jedini uslov za ulazak u Grčku za decu mlađu od 16 godina je negativni PCR test ne stariji od 72 sata. Ako se ima u vidu da PCR test u Srbiji košta 9.000 dinara, to znači da bi prosečna četvoročlana porodica sa dvoje dece starije od pet, a mlađe od 16 godina, morala da izdvoji najmanje 18.000 dinara samo za testiranje. Veliki izdatak kada se zna da bi za tih 150 evra svakako mogao da se nađe smeštaj u Grčkoj od nekoliko noćenja i to usred turističke sezone.

Srećom, već postoje najave da bi pravila ulaska dece kao turista u zemlju Helena mogla da se promene u narednih mesec dana, odnosno do početka školskog raspusta. Milan Vuksanović, vlasnik turističke agencije, ističe da se razmatra nekoliko opcija koje bi mogle da olakšaju ulazak dece u Grčku.

"Postoji mogućnost da Grčka ne insistira više na PCR testu nego na brzom, antigenskom testu koji je kod nas znatno jeftiniji i košta 3.000 do 3.500 dinara. Takođe, razmatra se i mogućnost da naša država subvencioniše PCR testiranje", naglašava Vuksanović.

Konkretan korak u privlačenju porodica već su učinili grčki hotelijeri.

"Za svoje goste grčki hotelijeri preuzeli su na sebe plaćanje svih troškova u vezi sa PCR testiranjem. Međutim, to je nemoguće da urade i vlasnici apartmana. Zato se mora naći neko rešenje. Inače će svi biti u problemu. Trenutno to nije veliki problem, ali biće za mesec dana kada se završi školska godina", kaže Vuksanović.

Mlađi od pet godina bez problema ulaze u Grčku

Da deca mlađa od pet godina bez problema mogu da uđu u grčku svedoči prva grupa srpskih turista koja je u subotu autobusom stigla u Pefkohori.

"Sa nama u autobusu su bili deka i baka sa malim unučićima, mlađim od pet godina i nikakve probleme im nisu pravili grčki graničari na Promahonasu", kaže Ružica Savić, jedna od tridesetak srpskih turista koji su autobusom došli u Pefkohori u subotu.

#Grčka

#Srbija

#koronavirus

#testiranje