AKTUELNO

Papa Franja danas je pokrenuo "zelenu" inicijativu, s ciljem da sve katoličke institucije, uključujući porodice, univerzitete i preduzeća, postanu ekološki održive za sedam godina.

Papa je poručio da se "predatorski stav" prema planeti mora okončati, prenosi agencija Rojters.

Akciona platforma "Laudato Si" je ime dobila na osnovu papine poslanice iz 2015. godine, koja govori o potrebi zaštite životne sredine, smanjenja rasipničkog stila života, zaustavljanja globalnog zagrevanja i zaštite siromašnih od posledica klimatskih promena.

Na konferenciji za novinare kojom je najavljena inicijativa, kardinal Peter Turkson, šef Kancelarije za razvoj Vatikana, rekao je da je papa pozvan da prisustvuje klimatskoj konferenciji Ujedinjenih nacija (COP26) u novembru u Glazgovu u Škotskoj, i nagovestio je papino učešće na toj konferenciji.

U video poruci povodom pokretanja inicijative, papa je rekao da bi inicijativa bila "sedmogodišnje putovanje tokom kojeg će se naše zajednice na različite načine posvetiti tome da postanu potpuno održive, u duhu integralne ekologije".

Osudio je "naš predatorski stav zbog kojeg se osećamo da smo gospodari planete i njenih resursa, i koji nas ovlašćuje da neodgovorno koristimo dobra koja nam je Bog dao".

Otkako je poslanica "Laudato Si" objavljena u 2015. godini, vatikanske i katoličke grupe širom sveta, u okviru katoličke crkve koja broji 1,3 milijarde članova, preduzele su brojne inicijative s ciljem smanjenja emisije ugljen-dioksida.

#Papa Franja

#zelena inicijativa