AKTUELNO

Slovenački premijer Janez Janša je u razgovoru s dopisnicima evropskih medija iz Brisela ponovio da je protiv "dvojakih standarda" koje zapadne članice Evropske unije primenjuju u osudama tzv. iliberalnih konzervativnih vlada u Poljskoj i Mađarskoj.

"Evropska unija nije unija bez srednje Evrope", kazao je Janša kojeg smatraju pristalicom politike koju prema Briselu sprovodi mađarski premijer Viktor Orban, prenosi Hina.

Janša je, uz poljskog premijera, bio jedini čelnik EU koji je na samitu podržao mađarskog premijera zbog zakona o pripadnicima LGBT zajednice, a poput Orbana, sukobio se i s Briselom čije zvaničnike ume da nazove neizabranim birokratima, a zbog njihove kritike medijskih sloboda i sprovođenja vladavinje prava i medijskih sloboda u Sloveniji.

"Nemamo problema s tim da se proveravaju vladavina zakona, sloboda štampe, finansiranje medija", kazao je evropskim novinarima Janša, čija je zemlje juče preuzela šestomesečno predsedavanje EU.

On je takođe insistirao da Slovenija ima svoje zakone i kontrole i da je suverena država, kao i da se u Briselu manje članice i one s istoka Evrope znaju tretirati kao drugorazredne zemlje.

"Slovenija nije kolonija i insistiramo na potpuno jednakom tretmanu", kazao je Janša.

Korišćenje različitih standarda prema slabijim članicama moglo bi izazvati podele i kolaps Unije, a s onima koji na EU gledaju kao Orban, po Janšinim rečima, treba voditi otvoren dijalog u okviru dijaloga o budućnosti Evrope, prenosi Hina.

Janša će u utorak sledeće sedmice o prioritetima slovenačkog predsedavanja EU govoriti na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta, nakon čega po običaju slede pitanja evroposlanika iz razlicitih politickih grupa.

Autor:

#Janez Janša

#Viktor Orban