AKTUELNO

Najvažniji ekonomski plan Etiopije i njene vlade je završetak projekta ogromne brane na Nilu. Ime brane visoke 145 metara, čija je izgradnja započeta pre 10 godina, je Velika etiopska renesansna brana (GERD) i trebalo bi da bude najjača hidroelektrana u Africi.

Ove nedelje je Etiopija započela drugu fazu punjenja brane. Ali susedni susedni Egipat i Sudan oštro protestuju zbog nastavka izgradnje i punjenja brane. Tvrde da ih iz Adis Abebe nisu pitali ništa pre nego što su započeli planiranje i izgradnja.

Nil je simbol Egipta, ali i izvor 97 odsto vode za navodnjavanje, poljoprivredu, stoku i pića. Sve umešane strane već su spomenule mogućnost oružanog sukoba ako se ne pronađe odgovarajuće rešenje.

Ali etiopska vlada i njen premijer Abii Ahmed imaju dodatni razlog za izgradnju brane. Naime, na severu Etiopije, u regionu Tigraj se vodi rat i predstoji humanitarna katastrofa. Završetak izgradnje brane GERD jedina je prilika da vlada pokaže da je uspešna, pa su od tog cilja stvorili misiju. Pored toga, pomaže im da imaju "spoljne" neprijatelje da uklone fokus sa unutrašnjih podela, tako da je egipatska retorika snažno zastupljena u etiopskoj vladi.

Savet bezbednosti UN i 15 država članica sada su se pridružili sporu. Tunis je jedna od 10 "rotirajućih" članica, pa je Savetu predstavio problem izgradnje brane GERD i potencijalnu opasnost za region. To je učinila pod uticajem savezničke države Egipat. Dakle, Tunis trenutno de facto zastupa interese Egipta pred Savetom bezbednosti, pa je čak poslao i nacrt predloga za zaustavljanje daljeg punjenja brane i ulazak u pregovore preko Saveta bezbednosti.

Međutim, francuski član Saveta rekao je da ovo telo ne može učiniti mnogo više od okupljanja sukobljenih strana i podrške u pokušaju pregovora, prenosi AFP.