AKTUELNO

Španija planira da ponudi 250 evra mesečno kao podsticaj mladima da se odsele od svojih roditelja. Španski predsednik Pedro Sančez je u utorak izneo taj predlog kao deo budžeta za 2022. godinu.

Mladi starosti od 18 do 35 godina, koji zarađuju manje od 23.725 evra godišnje, imaće pravo na ovaj mesečni bonus, u slučaju da parlament prihvati predlog, piše CNBC.

- Mi ovde pričamo o fer ekonomskom oporavku i to znači i omogućavanje što većeg pristupa krovu nad glavom, pogotovo onima koji su najranjiviji, kao što su mladi, rekao je Sančez na događaju koji je organizovao UN-habitat.

Podaci Eurostata za 2020. godinu pokazuju da se ljudi u Španiji sele iz porodičnog doma u proseku sa oko 30 godina, što je četiri godine više nego što je prosek u EU.

Izveštaj Brukingsa, tinktenk iz SAD, je objavio u aprilu da se velika pristrasnost prema vlasništvu nad nekretninama u Španiji rezultiralo je da manje od jednog u četiri domaćinstva u zemlji iznajmljuje svoje kuće ili stanove.

Međutim, u izveštaju je navedeno i da je došlo do postebenog rasta potražnje za iznajmljivanjem, jer su nesigurnosti vezane za zaposlenje i niske plate sprečile mlade ljude da kupuju stanove, kao i veći oprez banaka pri ponudi hipoteka.

Prema podacima koje je objavio Eurostat, jednosoban stan u španskoj prestonici Madridu, u 2020. godini, je koštao oko 1.000 evra za iznajmljivanje. Odvojeni podaci pokazuju da je prošle godine samac bez dece u Španiji zaradio oko 21.241 evra, što je ispod proseka EU (24.005 evra).

#Mladi

#Španija