AKTUELNO

Boli kada svakodnevno vidite da Ankara ruši mostove koje su mnogi poslednjih godina gradili, rekao je nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer u intervjuu za ZDF.

Nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer optužio je turskog kolegu Redžepa Tajipa Erdogana da "kroji zemlju po svom ukusu" i pozvao strance u Nemačkoj da poštuju pravila koja vrede u toj zemlji.

- Turski predsednik pokušava da zemlju prekroji po svom ukusu. Ostaci opozicije i kritičara se trpaju u zatvor - rekao je Štajnmajer.

Nemački predsednik je u intervjuu za javni servis ZDF ocenio da aktuelna politika Ankare šteti građanima Nemačke s turskim korenima kojih je oko tri miliona.

- Boli kada svakodnevno vidite da Ankara sada ruši mostove koje su mnogi poslednjih godina gradili - rekao je nemački predsednik.

Istovremeno, pozdravio je nove smernice nemačke politike prema Turskoj, koje je pre nekoliko dana najavio ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel.

- Ono što se događa u Turskoj ne možemo u tišini gledati. Radi se i o samopoštovanju Nemačke - rekao je Štajnmajer, koji je kao ostale zemlje u kojima postoje "autoritarne strukture" naveo Mađarsku i Poljsku.

Nemački predsednik pozvao je strane državljane u Nemačkoj da poštuju tradiciju te zemlje i njena pravila, da uče nemački jezik i integrišu se u društvo.

SAD će opet testirati protivraketni sistem THAAD

Dodao je da će, prema njegovim procenama, integracija izbeglica koje su u poslednje vreme stigle u Nemačku trajati "nekoliko decenija", prenela je Hina.

Na pitanje da li još smatra SAD pouzdanim partnerom, Štajnmajer je rekao kako "još nikada u istoriji nije vladalo toliko nesigurnosti" u odnosima između Berlina i Vašingtona, ali je dodao kako "SAD nije samo trenutna politika i administracija".

Gabrijel je nedavno najavio da će Berlin preduzeti niz koraka kao odgovor Turskoj na pritvaranje nemačkog aktiviste za ljudska prava i dodao da će Nemačka razgovarati sa partnerima EU o evropskim aspiracijama Turske.

Naglasio je da Berlin više ne može da bude garant nemačkih korporativnih investicija u Turskoj.

#Nemačka

#Rusija

'