AKTUELNO

Ritenhaus se teretio za ubistvo dva muškarca i ranjavanje trećeg, koje se dogodilo u avgustu prošle godine

Tinejdžer Kajl Ritenhaus, oslobođen je optužbi za ubistvo nakon što je ubio dve osobe iz kalašnjikova, tokom skupa "Black Lives Matter" 2020. godine u američkom gradu Kenoša, u Viskonsinu.

Foto: Tanjug AP/Sean Krajacic/The Kenosha News via AP,

Današnje suđenje je javnost pomno ispratila. Ritenhaus se teretio za ubistvo dva muškarca i ranjavanje trećeg, koje se dogodilo u avgustu prošle godine, prenosi DW.

On je u vreme incidenta imao samo 17 godina.

Protesti, za vreme kojih je bilo nereda, pljački i paljevine, pokrenuti su kada je policija pucala i paralizovala Džejkoba Blejka, a pucnjava se dogodila samo nekoliko meseci nakon ubistva Džordža Flojda.

Kajl se na protestu pojavio sa poluautomatskom puškom i torbom prve pomoći, tvrdeći da je nameravao da zaštiti prvatne posede od demonstranata. On je takođe rekao da je u tri muškarca pucao iz samoodbrane.

Suđenje je pokrenulo i pitanja rasne diskriminacije, protesta i prava o posedovanju oružja u Americi.

Foto: Tanjug AP/Sean Krajacic/The Kenosha News via AP,

Mnogi desničari su tinejdžera videli kao heroja, koji je hteo da zaštiti imovinu sugrađana, dok su levičari verovali da su njegova dela proistekla iz rasizma i sklonosti ka nasilju.

Vlasti sada strahuju da bi ova presuda mogla da pokrene nove demonstracije, nerede i nasilje, dalje produbljujući fragmentaciju društva u Americi.