AKTUELNO

Novi Zeland će od 3. decembra usvojiti novi sistem života sa korona virusom, čime će se okončati stroga ograničenja i omogućiti preduzećima da posluju u najvećem gradu Novog Zelanda, izjavila je danas novozelandska premijerka Džasinda Ardern.

- Gorka istina je da je delta soj tu i da ne ide nigde, ali Novi Zeland je dobro pripremljen da se pozabavi time zbog naše visoke stope vakcinacije i naših najnovijih bezbednosnih mera, uključujući sistem semafora i vakcinalnu propusnicu - izjavila je Ardern, a prenosi agencija Rojters.

Novi sistem će regione označavati kao "crvene", "narandžaste" ili "zelene" u zavisnosti od njihovog nivoa izloženosti kovidu-19 i stope vakcinacije.

Najveći grad u zemlji Okland, epicentar izbijanja delta soja, najpre će biti označen "crvenom" bojom, što znači da će nošenje maski za lice biti obavezno i biće uvedena ograničenja za javna okupljanja.

Ardern je istakla da je oko 83 odsto građana Novog Zelanda potpuno vakcinisano, dok je 88 odsto primilo prvu dozu.

Foto: Unsplash.com

Uz svoju geografsku izolaciju, Novi Zeland je primenio neka od najstrožih ograničenja u vezi sa pandemijom među zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, ograničavajući širenje kovida i pomažući svojoj ekonomiji da se oporavi brže od mnogih drugih zemalja, navodi Rojters.

Zemlja od pet miliona stanovnika do sada je prijavila oko 7.000 slučajeva kovida-19 i samo 39 smrtnih slučajeva.

Njena međunarodna granica je, međutim, i dalje zatvorena i nije poznato kada će se ponovo otvoriti.

Autor:

#Novi Zeland

#koronavirus