AKTUELNO

Usred najava meteorologa da će Evropu zadesiti jedna od najoštrijih zima poslednjih godina, Nemačka odbija da izda dozvolu za gasovod Severni tok 2, što bi moglo da izazove nesagledive posledice i uvuče Stari kontinent u rat neslućenih razmera!

Podsetimo, nemački energetski regulator Federalna agencija za mreže saopštila je da ne očekuje da će u prvoj polovini 2022. doneti odluku o sertifikaciji gasovoda Severni tok 2. To znači da postoje velike šanse da u jedmom trenutku radijatori širom Evrope ostanu hladni, što bi izazvalo nemire sa nesagledivim posledicama u Evropi. To bi, međutim, tek bio početak pakla koji preti Evropi ove zime.

Naime, posledice nemačke odluke prelile bi se i na Ukrajinu, tačnije Donbas, ocenjuju ruski analitičari. Ukrajinske vlasti su odluku Berlina o Severnom toku 2 shvatile kao znak podrške, što može dovesti do strašnih posledica i to napadom Kijeva na Donbas.

„Kijev je ovo shvatio isključivo kao podršku svojoj liniji. Ovo je poligon za strašne i nepredvidive događaje koji mogu dovesti do katastrofe na jugoistoku Ukrajine“, rekao je šef Instituta za istraživanje političke ekonomije novog društva Vasilij Koltašov.

Kako su ne samo ruski, već i zapodni analitičari u više navrata poslednjih dana upozorili, taj sukob bi automatski raplamsao rat nesagledivih razmera u zaleđenoj Evropi kojoj bi Rusija potom u potpunosti obustavila isporuku gasa.

Da cela situacija, nažalost, ide u tom pravcu potvrđuju i najnoviji potezi EU. Slovenački premijer Janez Janša izjavio je danas da evropski lideri razmatraju uvođenje novih sankcija Rusji, a jedna od mera je blokada gasovoda "Severni tok 2".

#Evropa