AKTUELNO

I svet ima svoje monstrume, svoje Velje Nevolje, Ninoslave Jovanoviće i Dragane Đuriće, a neki zločini koji su se dogodili u godini na izmaku, po težini mogu komotno da se mere sa onim najhladnokrvnijim počinjenim u Srbiji.

Prema podacima velikog istraživanja Ujedinjenih nacija, 2017. godine čak 464.000 ljudi širom sveta nastradalo je kao žrtva ubistva, a počinioci su u 90 odsto slučajeva bili muškarci. Muškarci su i najčešće žrtve homocida, u čak 80 odsto slučajeva.

Prema istom istraživanju, ubistvo je na 17. mestu na spisku najčešćih uzroka smrti, iza kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa, saobraćajnih nesreća, turbekuloze, HIV-a...

Svežijih istraživanja na ovu temu nema, ali stručnjaci tvrde da se situacija nije poboljšala. Gotvo smo navikli da svakodnevno na televiziji i u novinama vidimo izveštaje o ubistvima i najsurovijim zločinima, a kada smo saznali da je nadomak Beograda postojala mašina za mlevenje mesa u kojoj je kriminalni klan mleo tela svojih žrtava, činilo nam se da nas više ništa ne može iznenaditi.

Međutim, i svet ima svoje monstrume, svoje Velje Nevolje, Ninoslave Jovanoviće i Dragane Đuriće, a neki zločini koji su se dogodili u godini na izmaku, po težini mogu komotno da se mere sa onim najhladnokrvnijim koji su počinjeni u Srbiji.

1. Slučaj ubistva Radžarama Hadarija u Indiji

U Indiji, u gradu Ratlamu, 20. februara ove godine mrtav je zatečen u bolničkoj sobi doktor Radžaram Hadarij (27). Radžaramovo telo bilo je obojeno kurkumom, koja se inače koristi u verskim obredima. Po celom telu pronađene su i sitne žute niti. Noge i ruke nesrećnog Radžarama su u trenutku pronalaska tela već bile u stanju mrtvačke ukočenosti, a vidljive su bile i brojne povrede nanete oštrim predmetom. Čak i nakon što je preminuo, silne rane po njegovom telu nastavile su da krvare.

Odmah je bilo jasno da je reč o ritualnom ubistvu.

Radžaramov kolega, koji je i pronašao telo nesrećnog muškarca, izjavio je za medije:

Lekar sam, susretao sam se sa svim i svačim i pregledao gomilu leševa, ali Radžarama nisam mogao ni da pogledam, bio sam prestravljen od prizora.

Kako je istraga kasnije utvrdila, iza ubistva Radžarama stajala je njegova rođena sestra, Tulsi (40) koja je zajedno sa suprugom i decom vršila ritualne obrede, verujući u reinkarnaciju i to da je njen sin zapravo Šešna, zmijski kralj, deo hindu božanstva.

Policija je, tragajući za počiniocima, otišla da obavi razgovor sa Radžaramovom sestrom, a zatekli su je kod kuće u izvođenju novog obreda u kojem je Tulsijina ćerka Maja ubila dvogodišnjeg Radžaramovog sina, tako što mu je gurnula ruku u usta i gušila ga do smrti! Policija nije uspela da spase dečaka, već je bio mrtav.

Pre ovog događaja, kako je pokazala istraka, Tulsi i njena porodica pokušali su da ubiju i Radžaramovu suprugu, smatrajući da je veštica i da će njenom smrću Radžaram vaskrsnuti.

Radžaramova supruga Sema uspela je da pobegne, a policija ju je pronašla u štali, povređenu, krvavu i u nesvesti. U grlu su joj zaglavili novčić kako ne bi mogla da govori.

Tulsi, njen sin i njena ćerka bili su među prvima koji su uhapšeni za ovaj zločin.

2. Otac iz Hrvatske ubio troje dece, zločin najavio preko Fejsbuka

Nezapamćeni zločin dogodio se u Zagrebu septembarske noći kada je otac ugušio svoje troje dece, a zatim pokušao i sebi da presudi.

Foto: Facebook.com/Harald Kopitz

Naime, policija je u penthausu pronašla blizance, dečaka i devojčicu stare 7 godina i njihov mlađeg brata, četvorogodišnjaka, kako leže mrtvi. Da je do ove tragedije moglo da dođe, u svom Fejsbuk statusu najavio je otac ubijene dece.

Kako pišu hrvatski mediji, on je, između ostalog, napisao: "Zbogom svima...", a onda navodio kao motiv loše odnose svoje bivše supruge i njegove sadašnje partnerke.

Foto: Facebook.com/Harald Kopitz

Naveo je kako je u poslednjih godinu i po da pokušavao da se vrati na posao, spominjao "braću iz masonske lože" koja nisu htela da mu pomognu, osim dvojice najboljih prijatelja i dvojice braće koji su mu, kaže, pomogli koliko su mogli.

Otac dece je, inače, iz Beča i imao je svoju konsultantsku firmu.

3. Žena u Indijani ubila muža, odsekla mu noge, pa terala decu da čiste mesto zločina

Policija u Laportu, Indijana, saopštila je početkom avgusta da je 27. jula Tesalonika Alen (34) počinila stravičan zločin, upucavši svog muža, a potom mu je sekirom odsekla noge. Alen je, sumnja se, potom naterala svoju decu da joj pomognu da ga stavi u torbu i da zajedno počiste mesto zločina.

Plan je bio, rekli su istražitelji, da telo stavi u automobil i zapali ga, a umesto toga, telo je sakrila u ćerkinom ormanu?!

U telu je čak pronađeno i parče papira na kojem je Alen do detalja isplanirala kako će ga ubiti i šta joj je sve od "instrumenata" potrebno. Ona se pravdala da je zločin počinila tokom svađe u kojoj ju je suprug fizički napao jer je otkrio da ga je varala.

4. Četvoročlana porodica ubijena, devojčica silovana - uhapšeno 11 počinioca

Četvoročlana porodica u Utar Paradešu, Indija, pronađena je mrtva, a među njima su 16-godišnja devojčica i 10-godišnji dečak. Tela su pronađena u porodičnoj kući sredinom novembra.

Rođaci žrtava za zločin su optužili susednu porodicu koja pripada višoj kasti.

Nakon opsežne istrage, za ubistvo je optuženo 11 osoba, a dosad je uhapšeno njih osam. Devojčica je i silovana, a sumnja se da je ovaj zločin počinilo više ljudi.

Ovo ubistvo unelo je nemir i strah među stanovništvom, a vlast je zabrinuta zbog netrpeljivosti između kasti, posebno uzevši u obzir da će naredne godine biti održani izbori za novu vladu.

5. Tri studentkinje iskasapljene sekirom, pa spaljene

Tri studentkinje medicine na fakultetu u zapadnoj Rusiji brutalno su ubijene u septembru, a njihova tela pronađena su ugljenisana, javili su lokalni mediji. Počinilac je i dalje na slobodi.

Devojke su pronađene nakon što je u stambenoj zgradi u Orenburgu ugašen požar koji je, sumnja se, pometnut kako bi se prikrio zločin.

- Pronađena su tela dve devojke koje su živele u stanu, sa tragovima nasilne smrti. U dvorištu zgrade pronađeno je telo meštanke sa sličnim telesnim povredama - navedeno je u kratkom saopštenju ruskog Istražnog komiteta.

Žrtve su imale 17, 18 i 19 godina i, kako su saznali mediji, živele su zajedno u iznajmljenom stanu. Dalji izveštaji su oprečni, ali se sumnja da su sve tri ubijene udarcima sekirom u predelu glave, grudi i stomaka.

Motiv zločina zasad nije poznat.

6. Finac u Španiji isekao ženu na komade, beskućnik u kontejneru pronašao njene noge i ruku

Finac star 70 godina uhapšpen je u oktobru zbog sumnje da je ubio i na delove isekao svoju suprugu (68), nakon čega je delove njenog tela pobacao u kontejnere u španskom gradu Torovijeha.

Nadzorne kamere na jednom supermarketu čak su snimile čoveka kako ubacije delove njenog tela u najlonske kese.

Na delove tela žrtve naišao je beskućnik tragajući za hranom u kontejneru. On je pronašao dve noge i ruku, a onda je, tokom istrage, u kontejnerima širom grada, pronađeno još ostataka nesrećne žene.

#Svet

#zločini