AKTUELNO

Poljska je ponudila Ukrajini besplatnu vojno-tehničku pomoć, piše Žečpospolita, pozivajući se na ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

„Ukrajinski vojni resor je obavestio Žečpospolitu da je Kijev dobio ponudu za besplatnu vojno-tehničku pomoć od poljskog Ministarstva nacionalne odbrane“, navodi se u izveštaju.

U intervjuu za njih, ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov nije direktno potvrdio ovu informaciju, ali je rekao da je „važna svaka vojno-tehnička pomoć, koja će Kremlju pokazati da će agresija koštati“.

Rusija je u više navrata odbacivala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivne akcije”, navodeći da nikome ne preti i da neće nikoga da napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se više NATO vojne opreme u blizini Ruske granice.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je ranije napomenulo da su izjave Zapada o „ruskoj agresiji“ i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se odbrani od nje i smešne i opasne.

Istovremeno, Kijev i zapadne države su nedavno izrazile zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih akcija“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov rekao je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.

Kako je ranije rekao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, Rusija ne stvara nikakve izgovore za konfliktnu situaciju oko Ukrajine.

#Naoružavanje

#Poljska

#Ukrajina