AKTUELNO

Pejzli Šoltis (6), čiji je nestanak prijavljen pre više od dve godine, pronađena je sakrivena sa majkom ispod stepeništa u kući u Njujorku.

Tokom dvogodišnje istrage i potrage za detetom, istražitelji su kuću posetili nekoliko puta, ali tek nakon ključne dojave ove nedelje, vlasti su uspele da nabave nalog za pretres i da uđu u podrum kuće, gde su pronašli nestalu devojčicu.

Pejzli je sada sa svojim zakonskim starateljem i sa svojom starijom sestrom, rekla je policija u utorak. Dobrog je zdravlja, ali je propustila važno iskustvo, kao pohađanje škole, rekla je policija.

Njeni majka, otac i treći muškarac su optuženi, a advokat jednog od njih zamolio je za strpljenje dok se ne saznaju činjenice.

Policija je skoro 10 puta posetila kuću

Nestanak deteta iz mesta Kejuga Hajts u državi Njujork prijavljen je 13. jula 2019. godine.

U to vreme se verovalo da su je oteli roditelji Kimberli Kuper i Kirk Šoltis, koji nisu imali starateljstvo nad njom, saopštila je policija Saugertiesa ove nedelje. Šef policije Džozef Sinagra potvrdio je za CNN da su oni biološki roditelji devojčice.

Foto: Pixabay.com

U početnim danima istrage, njen otac je negirao da zna gde je devojčica, i rekao je policiji da je Kuper uzela njihovu ćerku i odletela u Filadelfiju.

Nekoliko dojava koje su vlasti primile u protekle dve godine odvele su ih u kuću u Saugertiesu, gradu udaljenom oko 250 kilometara od Kejuga Hajtsa. Međutim, bez naloga za pretres, policajcima nije bio dozvoljen ulaz i imali su samo "ograničen pristup" u nekoliko situacija, rekao je šef policije.

- Bili smo u toj kući skoro 10 puta u prethodne dve godine dok smo pratili tragove - rekao je Sinagra. Kirk Šoltis mlađi i Kirk Šoltis stariji, njegov otac, davali su policajcima ograničen pristup i nisu im dozvoljavali da idu u spavaće sobe ili podrum.

I svaki put su negirali da znaju bilo šta u vezi sa detetom.

- Lagali su nas dve godine, uključujući i oca, koji je govorio da nema pojma gde je njegova ćerka - rekao je Sinagra.

Važna dojava dovela do spasavanja devojčice

Jedna osoba je ove nedelje dala policiji informaciju koju su tražili kako bi nabavili nalog za pretres te kuće.

- Ovaj savet je bio svež, bio je činjeničan, date informacije su potvrđene - rekao je on.

Iako su vlasti ranije dobile druge informacije o kući, nisu bili u mogućnosti da nabave nalog za pretres "na osnovu priča iz druge ruke". Policija nije saopštila šta je dojava niti od koga je stigla.

Ali čim je policija dobila tu informaciju, odmah su preduzeli akciju.

Šta su detektivi našli u kući?

Na osnovu naloga za pretres, detektivi su prvi put mogli da pretraže svaku sobu u kući i da odu u podrum, gde je policija pronašla nešto što je ličilo na stan.

- Postojala je kuhinja, dve sobe, dnevni boravak. Jedna od soba bila je posvećena Pejzli. Pisalo je njeno ime na zidu, delovi odeće bili su rasuti po sobi, krevet za koji se činilo da je neko spavao u njemu - rekao je Sinagra.

Stanovnici su rekli policiji da devojčica nije kod kuće i da su joj namestili sobu u slučaju da se vrati.

Dečija soba je bila u blizini stepeništa, ispod kojih je policija na kraju pronašla devojčicu i njenu majku kako se kriju. Detektiv ih je pronašao nakon što je primetio nešto čudno u vezi sa stepenicama, a nakon što je bliže pogledao, video je ćebe među pukotinama.

- Zgrabili su alat i počeli da ruše stepenište. Dok su uklanjali stepenik, videli su par malih nogu - rekao je šef policije.

U tom mestu za skrivanje policija je pronašla ćebad, jastuk, odeću, a činilo se da je ta lokacija korišćena više od jednom.

Naše mišljenje je, na osnovu naše istrage, da je ta lokacija korišćena verovatno svaki put kada smo poslali službenika u rezidenciju da prati trag - rekao je on.

Roditelji izgubili starateljstvo pre nego što je nestala

Kuper je optužena za dva prekršaja: mešanje starateljstva u drugom stepenu i ugrožavanje dobrobiti deteta.

Kirk Šoltis mlađi i Kirk Šoltis stariji su optuženi za mešanje u starateljstvo prvog stepena, krivično delo, i ugrožavanje dobrobiti deteta, prekršaj.

Sinagra je rekao za CNN da su Kuper i Šoltis izgubili starateljstvo nad Pejzli i njenom sestrom 2019, pre njenog nestanka. Starateljstvo je dato legalnom staratelju.

Dok su policajci pretraživali kuću, Pejzli nije ispustila ni zvuk.

- Ni reč, dok nisu u potpunosti otkrivene - rekao je šef policije, dodajući da se devojčica uznemirila kada je videla policiju.

- Siguran sam da se unervozila kada je videla nekoliko policajaca, koji su bili pod teškim naoružanjem - dodao je on.

Međutim, čini se da je devojčica dobrog zdravlja i da je raspoložena dva dana nakon pronalaska.

- Bila je odvojena od sestre, nije funkcionisala kao normalno dete, nije išla u školu. Ne znamo kakvu štetu je napravilo to što je živela u takvim uslovima dve godine - rekao je šef policije.