AKTUELNO

Eskalacija situacije u Donbasu počela je 17. februara, kada je ukrajinska vojska počela intenzivno da granatira pozicije Donjecke i Luganske narodne republike. Na molbu lidera DNR i LNR predsednik Rusije Vladimir Putin 21. februara proglasio je nezavisnost republika.

Pad deonica na Vol stritu

Na Vol stritu su u utorak cene deonica oštro pale, pri čemu je S&P 500 indeks zaronio u područje korekcije, jer je ulagače uznemirilo dalje jačanje napetosti između SAD-a i Rusije oko Ukrajine.

Nakon jučerašnjeg pada, S&P 500 indeks našao se u području korekcije, više od 10 posto ispod svoje prethodnog rekordsnog nivoa, koji je dostignut početkom januara.

Blinken otkazao sastanak sa Lavrovim

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je otkazao susret, zakazan za četvrtak, sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim nakon što je Moskva priznala dve separatističke regije u Ukrajini kao nezavisne države.

Granatiranje

Ukrajinska vojska granatirala je mesto Spartak unutar Donjecke Narodne Republike, saopštio je Zajednički centar za kontrolu prekida vatre.

Foto: Tanjug AP/Vadim Ghirda

Kako se navodi, ispaljeno je pet mina kalibra 82 milimetra.

Vlasti DNR nisu saopštile da li je u granatiranju bilo povređenih ili stradalih, kao ni da li je napravljena materijalna šteta.

Foto: Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office

Zelenski ostaje u Kijevu

Vladimir Zelenski neće napustiti Kijev, izjavio je šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba televiziji „Foks njuz“.

- Predsednik će uvek biti sa narodom Ukrajine - rekao je Kuleba, odgovarajući na pitanje šta Zelenski planira u slučaju zaoštravanja situacije.

Juče su mediji objavili da američka administracija savetuje Zelenskom da pređe iz Kijeva u Lavov.