AKTUELNO

Posle agresivnih izjava viših rukovodilaca zemalja NATO, juče, u danu kada su se iz sata u sat smenjivale (dez)informacije o pregovorima dveju strana, predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je ministru odbrane Sergeju Šojguu i načelniku Generalštaba Valeriju Gerasimovu da dovedu "u poseban režim bojevog dežurstva strateške snage ruske armije"!

Reč je o raketnim jedinicama naoružanim i atomskim oružjem, a njihov zadatak je, kako je saopšteno, "da zaštite Rusiju i njene saveznike".

U sklopu Strateških ofanzivnih snaga, potvrđeno je u Kremlju, jesu interkontinentalne i rakete koje se nalaze u podmornicama, kao i one na strateškim avionima-bombarderima.

Prethodno je ukrajinski državni vrh tokom celog dana većao o tome da li će se sastati sa ruskom delegacijom kako bi mirnim putem "rešili problem", uz obrazloženje "da im ne odgovara mesto pregovora".

- Odustajanje ukrajinske delegacije da dođe na pregovore u Gomelj, beloruski grad na granici sa Poljskom, pokazuje da ne postoji želja da se konflikt reši mirnim putem - izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova RF Andrej Rudenko, koji je član ruske delegacije.

Delegacija Rusije, u kojoj su bili predstavnici ministarstava odbrane i spoljnih poslova, kao i predstavnik predsedničke administrcije doputovali su juče u Gomelj, a Ukrajincima je, potvrđeno je, garantovana bezbednost. Čim se pojavila informacija da je ruska delegacija stigla, javnosti se obratio Sergej Nikiforov, portparol ukrajinskog predsednika Zelenskog, rekavši da se o tom formatu pregovora zaista razgovaralo, ali da rukovodstvo u Kijevu nije spremno da ukrajinska vojska položi oružje.

Procenjuju da je dosad ubijeno 64 civila, a da je pored uništenih zgrada i drugih objekata, iz Ukrajine izbeglo oko 160.000 ljudi,
Iz Kijeva se oglasio predsednik Zelenski, koji je objasnio zašto je otkazan susret.

- Pregovori se ne mogu održati u Belorusiji, a ako Rusija želi, mogu biti u Varšavi, Bratislavi, Budimpešti, Istanbulu ili Bakuu - rekao je Zelenski. - Sa teritorije Belorusije pre četiri dana krenule su krilate rakete, avioni, helikopteri i druga tehnika. Ukrajini odgovara bilo koji grad u zemlji sa čije teritorije nisu letele rakete.

U međuvremenu je saopšteno da je Kijev ipak prihvatio pregovore sa Rusijom, a u popodnevnim satima iz Minska je stigla vest da predsednik Ukrajine šalje delegaciju na pregovore u Gomelj. Prvom čoveku ruske delegacije Vladimiru Medinskom je saopšteno "da sačekaju u Gomelju jer će tamo sa zakašnjenjem ipak stići Ukrajinci".

Putinov portparol Dmitrij Peskov je kazao da je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko telefonom razgovarao sa Zelenskim, potom i sa Putinom, rekavši mu da ruski pregovarači ostanu u Gomelju.

Ukrajinski mediji naveli su da je Lukašenko obećao da za vreme pregovora niti jedan avion ili helikopter sa beloruske teritorije neće poleteti ka Ukrajini.

I dok su mediji, svako na svoj način, "obrađivali" sukob na istoku Evrope, ruska vojska je i tokom jučerašnjeg dana nastavila da opkoljava velike ukrajinske gradove jer, kako je saopšteno u Kremlju, ne želi da uđe u direktne ulične borbe. Dodaje se i da oružane snage RF ne koriste artiljeriju kako bi se "izbegao veliki broj žrtava civilnog stanovništva", što je juče potvrdio i ukrajinski vojni vrh.

U svemu ostalom izveštaji sa fronta dve zaraćene strane bitno se razlikuju. Dok rusko ministarstvo odbrane saopštava samo o napredovanju svoje armije, ne spominjući žrtve na drugoj strani, ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov tvrdi da u Evropi "niko nema tako hrabru i dobru vojsku kao njegova zemlja".

Reznikov, međutim, ni rečju ne govori o sve većem dezerterstvu, već je nazvao svoju vojsku "herojskom koja mora da pobedi":

- Evropa nikada neće biti bezbedna bez ukrajinske armije i naroda.

U Kijevu i dalje tvrde kako su naneli velike gubitke ruskoj armiji. Ukrajinska zamenica ministra odbrane Ana Moljar izjavila je da su ruske snage izgubile oko 4.300 vojnika tokom napada na Ukrajinu, dodavši da se taj broj još uvek utvrđuje.

- Ruske trupe izgubile su oko 146 tenkova, 27 aviona i 26 helikoptera - navela je ona na "Fejsbuku".

Saopštila je i da Rusi stežu obruč oko Kijeva, dovodeći nove jedinice iz severoistočnog pravca. Gradonačelnik ukrajinske prestonice tvrdi da je 14 pripadnika odbrambenih snaga Ukrajine i šest civila, među kojima i jedno dete, ubijeno otkako su ruske snage pokrenule napad na Kijev.

Interesantno je da su u Kijevu juče potvrdili kako je sve bilo tiho i da u noći između subote i nedelje nije bilo nikakvih borbi. Jedino je saopšteno da je "došlo do sukoba nekoliko diverzantskih grupa".

Državni ukrajinski proizvođač oružja "Ukroboronprom"saopštio je u međuvremenu da je najveći kargo avion na svetu Antonov An-225, ukrajinske proizvodnje uništen nakon što je izgoreo, kako tvrdi, u ruskom napadu na aerodrom Hostomel nedaleko od Kijeva.

Ipak, u Kijevu su morali da priznaju da je ruska vojna tehnika juče ujutro ušla u delove velikog grada na istoku zemlje - Harkova.

Što je ruska armija dublje prodirala na teritoriju Rusije, sve više je ukrajinskih vojnika koji su odlučili, navode u Kremlju, da je najmudrije da sačuvaju svoje živote, pa je rastao broj dezertera. Predstavnik Mmistarstva odbrane Rusije general Igor Konašenkov kaže da je u Harkovskoj oblasti 302. raketni puk ukrajinske vojske, koji je bio naoružan sistemima "Buk M.1", dobrovoljno, bez borbe, predao oružje.

- Tamo se predao 471 ukrajinski vojnik i oficir. To je do sada najveća jedinica koja se predala ruskoj vojsci - rekao je juče Konašenkov.

Ruska vojska blokirala je na jugoistoku dva veća ukrajinska grada Herson i Berđansk, dok su snage Luganske narodne republike zauzele desetak novih mesta. Ako ruske snage osvoje taj prostor, slažu se analitičari, onda im se otvara put ka Odesi, koju će sigurno, takođe, "prvo opkoliti jer je sigurno ukrajinska vojska organizovala njenu odbranu".

Inače, najžešće se od svih ukrajinskih vojnika bore nacionalisti iz zapadnih delova te zemlje. Reč je o ukrajinskim dobrovoljcima iz bataljona "Azov", koji se nalazi na pozicijama u opkoljenom velikom gradu Marijupolj na istoku Ukrajine. Oni, navode u Moskvi, gađaju naseljene rejone sistemima "Grad". Pogođena je čak i jedna škola, ali na sreću, u njoj nije bilo đaka.

Ukrajina je ostala gotovo bez 1.000 vojnih objekata, do sada je, potvrđeno je u MO RF, ruska armija onesposobila tačno 975 takvih objekata. Pogođeno je na zemlji 28 ukrajinskih aviona, a u vazduhu je oboreno osam:

- Takođe je oboreno sedam helikoptera i 11 bespilotnih letelica, kao i dve taktičke rakete "točka U", sa kojima je ukrajinska vojska gađala objekte u Luganskoj oblasti.

U toku "Specijalne operacije" Rusi su dosad uništili 223 protivnička tenka i drugih oklopnih vozila. Osim toga, uništeno je 39 raketnih višecevnih bacača, 86 jedinica artiljerijskog oružja, kao i 48 radarskih stanica. Vojni stratezi navode da je razlog što Rusi imaju dominaciju na nebu i to što su uništili 31 ukrajinski PVO kompleks S-300, Buk M-1 i Osa.

NAREĐENJE UŽIVO NA TV


Sastanak predsednika Putina sa vojnim liderima RF prenosila je juče i televizija.

- Naređujem ministru odbrane i generalštabu da snage za odvraćanje ruske vojske stave u borbenu gotovost - rekao je Putin.

Na ovo je ministar odbrane Sergej Šogu jasno odgovorio:

- Razumem!

NATO I SAD: OPASNO I NEODGOVORNO

Nakon jučerašnje Putinove odluke koja je usledila posle tvrdnji da NATO upućuje agresivne poruke, oglasila se Bela kuća saopštivši da SAD i Alijansa ne prete Rusiji:

- SAD veruju da je Rusija donela ovu odluku na osnovu pretnji koje ne postoje.

Usledila je ubrzo i izjava generalnog sekratara NATO Jensa Stoltenberga koji je ukazao da je "nuklearna retorika opasna i neodgovorna".

PATRIJARH PORFIRIJE: POMOĆ BRAĆI

Patrijarh Porfirije izjavio je juče da je Srpska pravoslavna crkva odlučila da uputi materijalnu pomoć u Ukrajinu.

- U bratskoj ljubavi i u molitvenom duhu za mir, rešili smo da uputimo materijalnu pomoć našoj potrebitoj braći u Ukrajini - rekao je juče srpski patrijarh u Hramu Svetog Save.

Kako je objavljeno na instagram-nalogu srpskog patrijarha, mitropolit Onufrije će sigurno znati kome je ona najpotrebnija.


ZELENSKI ZOVE HAG

Rukovodstvo Ukrajine obratilo se juče Međunarodnom sudu u Hagu sa "tužbom protiv Rusije". Predsednik Zelenski je objasnio da se traži odgovornost Rusije za manipulaciju pojmom "genocid" kako bi opravdao agresiju na Ukrajinu.

Autor: