AKTUELNO

Kina se neće pridružiti vladama Sjedinjenih Država i Evrope u uvođenju finansijskih sankcija Rusiji, saopštio je bankarski regulator te zemlje.

Kina je glavni kupac ruske nafte i gasa i jedina velika vlada koja se uzdržavala od kritikovanja napada Moskve na Ukrajinu, a sada su se oglasili po pitanju sankcija koje nameću druge velike zemlje sveta.

- Peking se protivi sankcijama - rekao je Guo Šućing, predsednik kineske regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranje.

Foto: Unsplash.com

- Nećemo se pridružiti takvim sankcijama i održavaćemo normalnu ekonomsku, trgovinsku i finansijsku razmenu sa svim relevantnim stranama. Ne odobravamo finansijske sankcije, posebno one koje su uvedene unilateralno, jer nemaju mnogo pravne osnove i neće imati dobre efekte - rekao je on na konferenciji za medije.

Danas je sedmi dan sukoba u Ukrajini, a ukrajinski mediji javljaju da je došlo do žrtava u toku borbi za grad Harkov, dok Rusija tvrdi da je Herson sada pod njihovom kontrolom. Rusi su najavili da su spremni za drugu rundu pregovora, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se obraća iz bunkera u kojem se nalazi.