AKTUELNO

U Zagrebu se u četvrtak oko 23 sata srušila letelica ruske proizvodnje. U hrvatski prostor ušla je u 22.57 iz Mađarske i letela brzinom od 700 km/h sedam minuta.

Šest sati nakon što su hrvatski mediji postavili pitanje u vezi pada bespilotne letelice sinoć u Zagrebu, iz sedišta NATO-a u Briselu stigla je prva reakcija, vrlo kratka i sročena tako da više krije nego što otkriva, piše hrvatski Večernji list.

- Integrisana vazdušna i protivraketna odbrana NATO-a pratila je putanju leta objekta koji se na kraju srušio u Zagrebu. Hrvatske vlasti su saopštile da istražuju incident - rekao je zvaničnik NATO alijanse za Večernji.hr.

Podsetimo, o incidentu su se oglasili i hrvatski predsednik i premijer.

- Prema informacijama kojima raspolažemo, reč je o letelici ruske proizvodnje. Ne znamo da li je bio u posedu ruske ili ukrajinske vojske. U hrvatski vazdušni prostor je došao iz Mađarske, a prema rečima premijera Orbana, u Mađarsku je došao iz Rumunije - rekao je ranije premijer Andrej Plenković u izjavi na ulazu na samit EU u Versaju u Francuskoj, dodajući da je kontaktirana ukrajinska strana kako bi proverili da li imaju saznanja o događaju.

- Ovo je ozbiljan incident i tako se prema njemu odnosimo. Istraga je u toku. Pozivam građane da ostanu mirni. Procjenjujemo da to nije upereno protiv Hrvatske. Ovo je incident i moramo da vidimo proceduralna pitanja. Ta letelica je veličine aviona i nije oborena, očigledno, od Ukrajine do Zagreba - rekao je predsednik Zoran Milanović i dodao da su radari detektovali letelicu, ali da ništa nije moglo da se uradi za kratko vreme.

- Izgubljena je kontrola nad tim, nije iz regiona, svi sede i odmaraju. Kako je moguće da nesofisticirana letelica provede više od sat vremena iznad članice NATO-a, a da to niko ne primeti? – upitao je Milanović.

Autor: