AKTUELNO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pričao je o Marijupolju i Švajcarskoj.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio se u nedelju rano ujutru i poručio svima da će ruski napadi na Marijupolj "ostati zapamćeni vekovima".

Zelenski je u video obraćanju postavljenom na Fejsbuk rekao i da je napad na Marijupolj "akt terora" a ranije je pozvao inače neutralnu zemlju da povuče konkretne poteze kako bi se zaustavio ruski napad. Švajcarska se pridružila sankcijama protiv Rusije ali je podvukla da će ostati neutralna po ovom pitanju iz ugla međunarodne zakonske definicije neutralnosti.

Foto: Tanjug AP/Mariupol City Counci

- Marijupolj će ostati zapamćen u istoriji kao primer ratnog zločina, i svet će ga se sećati vekovima - rekao je on.

U subotu se Zelenski obratio Švajcarskoj putem video linka i pozvao ovu inače neutralnu zemlju da pojača sankcije protiv Rusije.

Foto: Facebook.com/Володимир Зеленський

- To će značiti mnogo za ruski državni aparat, za ljude koji misle da novac moć. Švajcarske kompanije koje nisu napustile Rusiju moraju odmah to da urade, tako da ne daju nijedan evro, frank ili dolar ruskoj ratnoj mašini. Tako da oni koji su pokrenuli rat protiv naše zemlje ne mogu da uživaju u švajcarskim bankama, nekretninama i životu u vašoj zemlji - rekao je Zelenski.

#Volodimir Zelenski