AKTUELNO

Rusija je veoma razočarana postupcima Severne Koreje, kaže portparolka ministarsva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, te poručuje da pozdravlja svaku mirovnu inicijativu po tom pitanju.

- Situacija na Korejskom poluostrvu znatno se pogoršala nakon što je Pjongjang najavio termonuklearno testiranje 3. septembra - navela je Zaharova dodajući da je Moskva razočarana očiglednim kršenjem međunarondih dogovora protiv globalnog razvoja nukelarnog oružja i važecih rezolucija Saveta bezbednosti UN.

Mi verujemo da je militarizacija regiona s obe strane, pod izgovorom da tako osiguravaju sopstvenu bezbednost, ekstremno opasna, poručila je Zaharova, dodajući da ishod trke sa naoružavanjem, obostranih pretnji, vojnih vežbi i raketnih i nuklearnih testova, može da bude samo potpuni oružani regionalni sukob.

VAZDUŠNI NAPAD RUSIJE NA ISLAMSKU DRŽAVU: Ubijeno 40 vojnika ID, likvidiran i ministar rata

- Ubeđeni smo da je politika maksimalnih mera, uključujući i sankcije, prema S. Koreji iscrpljena. Ovo smo rekli više nego jednom. Jasno je da će vojna katastrofa u severoistočnoj Aziji povući i humanitarnu propast unutar Severne Koreje - uverena je Zaharova, koja smatra da je ključno da se ovakav neprihvatljiv scenario preventivno spreči.

Zbog toga je pozvala svetske stručnjake da pruže svoj maksimum i da podstaknu sve strane koje su uključene u konflikt na dijalog.

- Mi aktivno radimo da sve strane na različitim nivoima nađu mirovno rešenje za probleme na Korejskom poluostrvu - rekla je Zaharova.

Tim povodom, dodala je, Moskva pozdralja svaku mirovnu inicijativu i zainteresovanost država koje žele da budu posrednici ili da obezbede platformu za pregovore.

- Napominjemo i da je rusko-kineska inicijativa samo putokaz za smirivanje krize na teritoriji Korejskog poluostrva, i da smo otvoreni za nove predloge i akcije. U ovom trenutku nema alternative - rekla je Zaharova, a prenosi TAS.

#Moskva

#Severna Koreja

'