AKTUELNO

Policajac je upucao afroamerikanca dok je ležao na zemlji nakon što ga je prethodno zaustavio usled saobraćajne kontrole zbog neispravnih registarskih tablica.

Šokantno ubistvo dogodilo se 4. aprila u Grand Repidsu, u Mičigenu. Policajac Kristofer Šur zaustavio je afroamerikanca Patrika Ljoja (26) tokom saobraćajne kontrole zbog neispravnih registarskih tablica.

Prema navodima iz službene beleške, vozač je izašao iz automobila, a policajac mu je rekao da se vrati u vozilo. Međutim, zbunjeni vozač (Patrik Ljoj) ostao je napolju tražeći objašnjenje zašto je zaustavljen. Posle kraće rasprave, Ljoj se dao u beg prethodno odbivši da mu budu stavljene lisice na ruke. Međutim, policajac ga je ubrzo sustigao i oborio na zemlju, gde su počeli da se rvu. U jednom trenutku izvukao je pištolj i mladiću pucao u potiljak.

Nedugo zatim o ovom slučaju oglasio i načelnik stanice, Erik Vinstrom, koji je objavio ime i prezime policajca radi transparentnosti i izbegavanja konfuzije i brojnih špekulacija.

Tokom sukoba, Kristofer je isključio svoju kameru koja mu stoji na grudima. Ceo događaj snimio je Ljojin suvozač kao i okolne ulične kamere. Šokantan snimak ubrzo se pojavio na društvenim mrežama.

UPOZORAVAMO DA JE SNIMAK UZNEMIRUJUĆEG KARAKTERA

Ovaj slučaj doveo je do protesta. Demostranti su se okupili ispred policijske stanice u Grand Repidsu sa zahtevom da se objavi ime i prezime policijskog službenika koji je prekoračio svoja ovlašćenja kako smatraju demonstranti.

Kako navode mediji, ubijeni Ljoja vodi poreklo iz Demokratske Republike Kongo, a u Grand Repidsu živeo je oko pet godina. Policajac Kristofer Šur je i dalje na suspenziji iako još uvek nije podignuta optužnica protiv njega.