AKTUELNO

Dušan Stojaković, urednik ekonomske rubrike u "Večernjim novostima", istakao je da Evropa svakodnevno ulazi u probleme, kako u liderstvu tako i odlučivanju.

Stojaković dodaje da je i EU zavisna od političe strategije SAD, zbog čega često rade neke stvari na svoju štetu.

Ukrajinska kriza je pokazala koliko je Evropa ranjiva, dodao je Stojaković.

- To su neke neprimerene stvari za koju se i mi još uvek zalažemo - rekao je Stojaković.

Problemi u Evropi su počeli 2008. godine, i nju je sa početkom ''Arapskog proleća'' zapljusnuo talas migranata, jer svi oni hoće negde u EU. Potom se, kako kaže Stojaković, desila korona, i još mnogo kriza, i već ta načeta ekonomija koja se zadržavala samo sa štampanjem novca, dodatno je uništena i ratom u Ukrajini.

Foto: TV Pink Printscreen

- To se posebno odrazilo na tržište energenata. To je neizdrživo za svetsku ekonomiju. nafta je malo ublažila brend, i u pitanju je vrlo ozbiljna situacija. Novi talas izbeglica iz Ukrajine je takođe pogodio zemlje iz EU - kaže Stojaković.

Novinar Zoran Vitorović kaže da ne postoji solidarstvo u EU, i da je to najveći problem kada su krize u pitanju.

- Kada je Šreder bio u Bosni, videli smo u medijima da je pitanje da li ga treba slušati ili ignorisati. On se nalazi na platnom spisku Gasproma, i sada ispada da on zastupa Putinove interese - kaže Vitorović.

Foto: TV Pink Printscreen

Ono čega se evropski analitičari pribojavaju je to, koliko će izbor Đovane Meloni, dalje imati uticaja na razočarane Evropljane, kaže on.

- Moguć je i novi talas migranata, zbog klimatskih promena - dodao je on.

Autor: