AKTUELNO

Pomorski saobraćaj obustavljen je u Sueckom kanalu gde se ogromni tanker sa naftom nasukao, a tegljači rade na njegovom "oslobađanju".

Kako prenosi Dejli mejl pozivajući se na lokalne izvore, tanker Afiniti V, dugačak 252 metra, blokirao je saobraćaj kroz kanal. Drugi izvor izvor iz kancelarije za Suecki kanal i lokalni mediji preneli su da je brod posle nekoliko sati odglavljen i saobraćaj nastavljen.

Brod je izgubio kontrolu prilikom prolaza kroz kanal dug 193 kilometra, koji spaja Mediteransko i Crveno more i predstavlja prečicu između Azije i Evrope.

"Privremeno je blokirao saobraćaj i sada je ponovo krenuo na jug ali ide polako i uz pomoć deva tegljača", navode iz TankerTrakersa, kompanije koja prati kretanje tankera širom sveta.

Incident se dogodio 18 meseci nakon što je plovilo Ever Given bilo nasukano šest dana u kanalu, izazvavši haos u snabdevanju širom sveta. U martu prošle godine u kanalu se zagalavio teretni brod dugačak 400 metara, koga su jaki vetrovi nasukali na obalu.

Svetska trgovina bila je poremećena jer stotine brodova nije moglo da jednu od najprometnijih i najvažnijih pomorskih ruta na svetu.

Autor: