AKTUELNO

Rusi masovno napuštaju svoju domovinu nakon što je Vladimir Putin proglasio delimičnu mobilizaciju 300.000 vojnika za rat u Ukrajini.

Na snimcima sa graničnih prelaza vide se kolone automobila duge i po nekoliko desetina kilometara.

Iako iz Kremlja tvrde kako su izveštaju o egzodusu ratno sposobnih muškaraca "prenaduvani", na brojnim graničnim prelazima s Rusijom stvaraju se kolone automobila, a gužva je i na aerodromima, iako cene karata u jednom pravcu iz Rusije dostižu i do 10.000 evra.

Gužve su nastale su na granicama Rusije s Kazahstanom, Mongolijom i Finskom.

Kilometarske kolone automobila stvorile su se i na granici Rusije s Gruzijom, o čemu svedoče brojni snimci sa graničnih prelaza.

Endru Rot, dopisnik Gardijana iz Moskve objavio je video koji pokazuje da Rusi ne biraju sredstva da napuste zemlju, pa čak i trotinetima prelaze granicu sa Gruzijom, jer ju je zbog velikih gužvi i zastoja nemoguće preći automobilom.

Kako prenose mediji, rusko-gruzijska granica je sada duga 14 kilometara i potrebno je 30 sati da se pređe.

Takođe je navedeno da je broj ruskih državljana koji su ušli u četvrtak u Finsku više nego dvostruko veći u odnosu na nedelju ranije.

Prema finskoj graničnoj straži, 4824 Rusa prešla su granicu u jednom danu, što je veliki porast u odnosu na 3133, koliko ih je prešlo tokom cele sedmice.

Finska razmatra da zabrani ulazak za većinu Rusa, pošto se prekogranični saobraćaj "intenzivirao" u četvrtak.

Jutros se gužve nastavlju, možda se malo povećalo u odnosu na juče, rekao je portparol granične službe uz napomenu da su trenutno redovi oko pola kilometara.

Finski kopneni granični prelazi su među malobrojnim ulazima u Evropu za Ruse pošto je niz zapadnih država zatvorio i fizičke granice i vazdušni prostor za ruske avione zbog napada na Ukrajinu.

Autor: