AKTUELNO

Istraživanja javnog mnjenja uoči među izbora, koja su zakazana za 8. septembar pokazuju da će Predstavnički dom pripasti republikancima, dok Senat pokazuje vrlo tesan rezultat. U ovom slučaju, predsednik Džo Bajden će imati teškoće da sprovodi svoju politiku do sledećih izbora.

Više od 40 miliona birača je već dalo svoj glas, većina će glasati u utorak. Pošto je glasanje poštom ostalo još nekoliko dana, očekuje se da će utorak biti prerano za objavljivanje rezultata u nekim državama.

Američki birači sutra će direktno birati svih 435 predstavnika Predstavničkog doma i 35 od 100 senatora, kao i guvernere 36 država i tri teritorije, kao i jedan broj gradonačelnika i lokalnih vlasti.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ističe da izbori u SAD jesu prolazno vreme Džoa Bajdena, a oni su takvi, da treba da pokažu izbor i volju građana između demokrata i republikanaca.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ako republikanci osvoje apsolutnu većinu mogu da dovedu do kohabitacije. Što vrlo lako može da parališe krupne političke i duboke vrednosne razlike američkog društva. Ovo su izbori koji se tiču unutrašnjih tema, oni su pod senkom rusko-ukrajisnkog sukoba, i indopacifičke tenzije - rekao je Stanković.

Narodni poslanik i predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković kaže da mnoge inicijative koje je imao Donald Tramp, jeste nastavio Džo Bajden.

Foto: TV Pink Printscreen

Globalni sukob i rat u Ukrajini je na 4. ili 5. mestu po pitanju interesovanja u SAD, što potvrđuje priču da se izbori tiču unutrašnjih stvari, rekao je Marinković.

- Biće interesantno, jer recimo, Džordžija je specifična, kod njih, ako jedan od kandidata ne osvoji više od 50 procenata, ide se u drugi krug - rekao je on, dodajući da su kampanje izuzetno skupe.

Autor: