AKTUELNO

Brajan Volš se hvalio o lakoći sa kojom je mogao da prevari one koji su mu najbliži; „lako mi je da ih sredim“, napisao je jednom prilikom, pokazuju sudski zapisi.

Poslednjih nekoliko dana američki istražitelji češljaju Volšovu komplikovanu prošlost, koja uključuje nedavnu federalnu osudu za prevaru sa umetninama. U tom slučaju, savezni tužioci rekli su da ga je podstakla želja za raskošnim načinom života koji nije mogao da priušti.

Intervjui sa onima koji ga poznaju, kao i izuzetna gomila dokumenata federalnog tužilaštva koji daju uvid u njegov porodični život i poreklo, opisuju Brajana Volša, oca troje dece i supruga nestale Ane, kao majstora manipulacije i iskusnog spletkaroša koji je, od svega što je mogao, stekao dugu listu oštećenih bivših prijatelja i poslovnih partnera — uključujući i sopstvenog oca, koji je umro 2018.

Već 2011. godine, rekli su savezni tužioci, Volš se hvalio u dnevničkim zapisima o lakoći sa kojom je mogao da prevari one koji su mu najbliži; „lako mi je da ih sredim“, napisao je jednom prilikom, pokazuju sudski zapisi.

Veći deo svog života dugog 47 godina, Brajan Volš je bez napora klizio kroz svet koji je privilegija manjeg broja ljudi. Pohađao je internat i studirao na vrhunskim univerzitetima. Bio je poznavalac vina, konsijerž, trgovac umetninama.

Naočit, rečit, sa gustom tamnom kosom, bio je dete privilegija koje je odmalena izgledalo kao da uživa kada je u blizini elite. Kao tinejdžer, prisetio se porodični prijatelj, Brajan bi ponekad obukao odelo i kravatu i uputio se u hotel Ritz-Carlton u Bostonu da bi pijuckao koka-kolu među gradskim moćnicima.

- Bio je opsednut lepšim stvarima u životu - rekao je porodični prijatelj za Boston Globe, koji je zamolio da mu ne navode ime kako bi mogao slobodno da govori.

- Bio je dobro obavešten, bio je šarmantan. Ponosio se time što je sofisticiran.

Brajan Volš je nastojao da se penje životnim lestvicama, koristeći ljude oko sebe da mu pomognu u usponu. Volšov prijatelj sa koledža rekao je FBI-ju da je Brajanu jednom prilikom „pozajmio” 500.000 dolara i da ih ovaj nikada nije vratio, tvrde tužioci. U pretresu Volšove kuće, FBI je pronašao ugovor i „pisma o zahtevu“ advokata od prijatelja.

Drugi prijatelj je rekao da voli da prisustvuje velikim, skupim večerama - i da onda traži od svojih prijatelja da plate račun, pokazuju sudski zapisi.

Jednom prilikom, kažu neki sagovornici, pohvalio se da je kupio celokupnu zalihu belih tartufa u bostonskom restoranu tokom noćnog izlaska.

Foto: Facebook.com

Još jedan prijatelj je rekao da je Brajan koristio njegovu poslovnu e-mail adresu kako bi se pretvarao da je izvršni direktor kompanije, što je potez koji je Brajanovog prijatelja doveo u neprijatnu situaciju.

Nijedna njegova prevara nije bila sitna. Prema tužiocima, vlasnik Brajanovog bivšeg stana u Linu rekao je da ga je Volš ojadio za 30.000 dolara. Naime, vlasnik je Aninom mužu, iz zasad nepoznatih razloga, dao ček na ovu sumu novca, a Volš ga je unovčio i zadržao novac za sebe.

Prošlog marta, Ana Volš se zaposlila u Tishman Speier-u, velikoj kompaniji za nekretnine koja joj je, prema rečima tužiocima, pruživa ogromnu platu i odlične zdravstvene beneficije, ali je takođe zahtevala da radi u Vašingtonu veći deo nedelje. Tog meseca je kupila kuću u četvrti Chevy Chase u Vašingtonu za 1,3 miliona dolara. Pravni problemi Brajana Volša sprečili su ga da joj se pridruži, rekao je njegov advokat u sudskom dopisu.

Analitičari koje američki mediji pozivaju ovih dana kažu da bi, ukoliko se najgore slutnje obistine, te se ispotavi da je Ana Volš ubijena, upravo novac mogao biti motiv zločina.

#Ana i Brajan Volš

#obmane