AKTUELNO

Radžeš Randev je vozio oko 15 minuta tuđi auto u Kanadi, sve dok nije shvatio da je na njegovom vetrobranskom staklu bila mala pukotina koje pre nije bilo.

Hteo je da uzme kabl za punjenje mobilnog, ali ni njega nije bilo u autu.

Počeo je da mu zvoni mobilni, a on se zaustavio i sa nepoznatog broja dobio poruku "Voziš li Teslu?" dok je sedeo u belom Tesla Modelu 3.

Upitao je ko mu šalje poruku, a pošiljalac mu je odgovorio "Mislim da voziš pogrešan auto".

Tada je shvatio kako se radi o zabuni jer njegov auto bio je jedan od dva bela Tesla automobila parkiranih jedan do drugog, pa je u žurbi da pokupi decu iz škole, otišao je u pogrešan auto.

Njegova aplikacija Tesla je otključala auto stranca i omogućila mu da se odveze u njemu, rekao je.

Ali to nije sve. Čini se da je greška delovala i u suprotnom smeru. Drugi vozač Tesle koji je bio uključen u zabunu uspeo je da otključa Randevov parkirani auto koristeći svoju Tesla ključ karticu, piše Post. Na taj je način uspeo da pronađe Randevov telefonski broj na dokumentu u automobilu i da ga obavesti o zbrci.

Randev je uspeo da pokupi svoju decu i da vrati strančevo vozilo bez problema, izvestio je Post. Ovo iskustvo ga je nateralo da preispita sigurnost svog automobila.

Tesline tehnološke karakteristike, poput njihovih raširenih zaslona osetljivih na dodir i funkcije telefona kao ključa, neke su od najvećih prodajnih prednosti marke. Ali napredna tehnologija takođe može da poveća rizik od hakera ili, kao što Randevova priča poučava, čudnih softverskih grešaka.

Tokom godina, istraživači su demonstrirali metode otključavanja i vožnje Tesla repliciranjem signala s vlasnikovog telefona ili kartice s ključem. No, Insider ne zna za krađe ili provale u visokotehnološke objekte, a Tesla nije komentarisao celu situaciju.

Autor: