AKTUELNO

Britanska policija koja traga za nestalom devojčicom Medlin Meken dobila je dodatnih 110.000 funti za svoju mukotrpnu istragu, a tamošnji mediji navode da bi mogli biti na ivici proboja.

Informacija da je Skotland jard dobio dodatni novac od ministarstva unutrašnjih poslova pojavila se u trenutku kad je na jednom jezeru u Portugalu počela prva velika potraga za devojčicom u poslednjih devet godina. Policija je prethodno zatražila dodatna sredstva usred aktuelne finansijske godine kako bi nastavila istragu.

- Ministri su odobrili zahtev za obezbeđivanje do 110.000 funti za nastavak istrage. Zahtev je razmatran u skladu sa procedurom specijalnog granta koji se odobrava na godišnjem nivou - saopštio je portparol ministarstva unutrašnjih poslova.

Vladinu pomoć srdačno su pozdraviti Kejt i Džeri Meken koji su pre tri nedelje dirljivo obeležili 16. godišnjicu nestanka njihove ćerke.

Odobrena suma, međutim, smanjena je za dve trećine u odnosu na prethodnu godinu. Zvaničnici su prethodno odobrili zahtev za izdvajanje 302.470 funti tokom finansijske 2022-2023. Istraga o nestaloj Medlin koštala je inače poreske obveznike više od 13 miliona funti otkako je pokrenuta pre 12 godina.

Foto: Tanjug AP/Joao Matos

Mekenovi su i dalje na mukama dok nemački detektivi uz podršku portugalskih policajaca pretražuju jezero i okolinu brane udaljene skoro 50 kilometara od mesta odakle je trogodišnja devojčica nestala u maju 2006. godine.

Kejt i Džeri će prema navodima britanskih medija obaveštavati javnost o svakom koraku nove istrage. Na poslednjoj tužnoj godišnjici roditelji nestale devojčice su naveli da se "policijska istraga nastavlja" i da "čekaju proboj".

Dok policajci pretražuju oblast, koju je glavni osumnjičeni Kristijan Brukner opisao kao svoj "mali raj" u Portugalu, Kejt i Džeri će ostati kod kuće u Rotliju u Lesterširu nestrpljivo čekajući bilo kakve vesti. Odbijaju da veruju da je njihovo dete mrtvo dok njeni ostaci ne budu pronađeni.

- Kejt i Džeri neće izgubiti nadu sve dok ne bude pronađeno telo i dokazano da je Medlinino. Upoznati su sa najnovijim pretragama i biće informisani o svakom koraku. Nalaze se u stanju neizvesnosti ne znajući da li će doći do proboja ili ne. Ovo je još jedno očajnički teško vreme za njih. Taj rezervoar je ranije pretraživan i nemačka policija može da ga pretražuje koliko god hoće, ali to ne znači da će pronaći bilo šta - navodi nekadašnji portparol roditelja Klarens Mičel.

Foto: Beta AP

Mediji navode da se očekuje da će policija nekoliko dana iskopavati mutne vode u blizini Silvesa koji je stavljen u zonu zabranjenog leta.

Zatvoreni seksualni prestupnik Brukner (45) imenovan je kao ključni osumnjičeni za Medlinin nestanak pre tri godine.

Nemačke vlasti su uverene da je mrtva i nameravale su da ga optuže za njenu otmicu iako telo nije pronađeno. Brukner je oštro negirao bilo kakvu umešanost u otmicu.

Medlin je nestala iz apartmana za odmor dok je spavala sama sa svojim mlađim braćom i sestrama blizancima Šonom i Amelijom. Kejt i Džeri su u tom trenutku večerali u obližnjem restoranu sa prijateljima.

Medlin bi sada imala 20 godina.

#Medlin Meken