AKTUELNO

U brojnim avionskim nesrećama među putnicima je bilo i sportista.

Avion koji se srušio u Centralnoj Kolumbiji jedna je od najvažnijih tema dana u svetskim medijima. U tragediji je poginulo 76 ljudi, a preživelo je pet osoba. Među putnicima bili su i fudbaleri brazilskog Šapekoensea. Zbog velike nesreće otkazana je prva utakmica finala Kopa Sudamerikana između Atletiko Nasionala i Šapekoensea.

Ovo nažalost nije prva tragedija kada je reč o sportskim ekipama.

U Italiji, 1949. godine, cela ekipa Torina, zvaničnici, kao i novinari, poginuli su u avionskoj nesreći. Zbog loše vidljivosti, avion je udario u zid crkve.

Samo devet godina kasnije, stradalo je 22 fudbalera Mančester junajteda. Ekspedicija engleskog kluba, vraćala se iz Beograda, posle utakmice sa Crvenom zvezdom. Avion je sleteo u Mihnen da natoči gorivo, uzleteo je, ali se ubrzo i srušio.

Boing na letu 548 krenuo je u februaru 1961. godine iz Sjedinjenih Američkih Država ka Briselu, a pao je zbog kvara. Američki tim u umetničkom klizanju se zaputio na Svetsko prvenstvo u Pragu, i trebalo je da stane u Belgiji, zbog goriva. Prilikom sletanja avion se srušio i svi putnici, njih 72, su poginuli. Poginula je i jedna osoba na pisti koju su pogodili ostaci aviona. To Svetsko prvenstvo je i otkazano.

Verovatno najstrašnija tragedija desila se 1972. godine u Andima. Prema podacima, bilo je 29 poginulih i 16 preživelih. Urugvajski avion u kojem su bili i ragbisti koji su putovali na prijateljski meč u Čile srušo se u Andima. Razlog je bila pilotska loša procena, kao i slaba vidljivost. Zbog toga je avion udario u planinski vrh. Preživeli su svedočili da su jeli poginule kako bi preživeli. Ovaj primer kanibalizma događaj čini dodatno strašnim.

Pamti se i tragedija od pre pet godina - hokejaški tim Lokomotive iz Jaroslavlja takođe je stradao. Ekipa je krenula ka Belorusiji na KHL utakcmicu, avion je udario u obližnji toranj i završio u reci. Samo su dva putnika od ukupno 45 preživela.

I. P.

#Avion

#Nesreća

#fudbal

'