AKTUELNO

Novi poblem između britanske premijerke Tereze Mej i pregovarača Britanije za Bregzit Dejvida Dejvisa, nastao je nakon izveštaja da je on, na jednom zatvorenom sastanku, posumnjao u to da će Britanija napustiti Evropsku uniju.

Mej je u novogodišnjoj poruci iskazala odlučnost da rezultati referenduma o Bregzitu budu ostvareni i obećala da će naredne godine "nastaviti sa napretkom" u sledećoj fazi pregovora o Bregzitu, te naglasila da je "ključno ostvariti uspešan Bregzit", prenosi "Dejli mejl".

Ona je istakla da velika većina glasača želi da vlada nastavi dalje i dovede do "dobrog Bregzita", a da je upravo to ono što vlada radi. Međutim, njenu odlučnu poruku podrili su izveštaji da je Dejvis na privatnom sastanku rekao da je moguće da se odluka o napuštanju EU preokrene.

To se dogodilo nakon što je Dejvis organizovao seminar na koji je pozvao stručnjake sa kojima je razgovarao o naporima vlade da se postigne dogovor sa Briselom.

- Moj stav je da to znači da postoje i manje šanse da se ne postigne sporazum - i manje šanse da ne bude Bregzita - preneli su izvori "Dejli mejla" njegove reči.

Izvori su naveli i da je Dejvis tako ukazao da je moguće da do Bregzita možda uopšte ne dođe, a neke od prisutnih su njegove izjave veoma iznenadile.

- Da ministar za Bregzit kaže da do cele te stvari možda ne dođe, to nisam očekivao, čak ni na sastanku iza zatvorenih vrata - rekao je jedan izvor. Dejvis je, međutim, kazao da su njegove reči pogrešno interpretirane.

Njegov portparol je rekao da je Dejvis "samo ponovio stav premijerke da je dogovor dobar za ljude koji podržavaju napuštanje EU i koji se plaše da Bregzit ne ide u dobrom smeru, kao i za one koji su za ostanak u EU, a koji se plaše da ne dođe do dogovora".

#Bregzit

#Tereza Mej

'