AKTUELNO

Žena koja je 18 meseci patila od hroničnih bolova nakon carskog reza u stomaku je imala hirurški instrument veličine tanjira. U pitanju je hirurški instrument Alekis retraktor ili AVR koji je u ženi ostavljen nakon što je imala carski rez u gradskoj bolnici u Oklandu 2020. godine, prenosi Gardijan.

Nakon početnih istraga o slučaju, bivši Oklandski zdravstveni odbor, tvrdio je da nije bilo nikakvih propusta, kao i da je vođena briga o pacijentkinji koja je imala 20 godina. U ponedeljak je novozelandska komesarka za zdravlje i invalidnost, Morag Mekdauel, otkrila je da je Odbor prekršio kodeks prava pacijenata.

- Kada se strani predmet ostavi u pacijentu tokom operacije, nega je pala ispod odgovarajućeg standarda. To ne sme da se dogodi nikada - navodi se u njenom izveštaju u kome se dodaje da je žena podvrgnuta zakazanom carskom rezu zbog previjanja posteljice.

- Alekis retraktor za ranu (AVR), uređaj koji se koristi za povlačenje ivica rane tokom operacije, ostavljen je u njenom stomaku nakon carskog reza. To je dovelo do toga da je žena patila od hroničnih bolova u stomaku sve dok uređaj nije slučajno otkriven na skeneru abdomena.

Ekstra veliki AVR, "veličine tanjira za večeru“ i dizajniran da povuče rezove do 17 cm u prečniku, nije bio detektovan rendgenskim snimkom. Na kraju je uklonjen iz stomaka žene 2021. godine, otprilike 18 meseci nakon početne procedure i brojnih poseta njenom lekaru opšte prakse. Jednom prilikom, osetila je toliko jak bol da je došla na odeljenje hitne pomoći u gradskoj bolnici u Oklandu.

Doktor se izvinio zbog greške

U izveštaju se navodi da je slučaj "izuzetno sličan” drugom slučaju u istom zdravstvenom organu. U svojoj izjavi, doktor Majk Šepard izvinio se se zbog greške.

- U ime naše zdravstvene službe za žene želeo bih da kažem koliko nam je žao zbog onoga što se desilo pacijentkinji. Iz etičkih razloga i razloga privatnosti ne možemo da komentarišemo detalje individualne nege pacijenata. Priznajemo preporuke date u izveštaju komesara, koje smo ili sproveli, ili radimo na tome da ih sprovedemo - kazao je on.

Autor: