AKTUELNO

Brat 36-godišnjeg Antonisa, koji je sinoć poginuo nakon što su ga članovi posade trajekta Plavi horizont gurnuli u more u Pireju, nakon čega je umro, izrazio je šok zbog njegove smrti.

Nikos Kariotis, brat žrtve, ne može da veruje da je Antonis nestao za nekoliko sekundi na putovanju na koje je često išao.

Kako je rekao, njegov brat je uvek imao kartu.

Kako otkriva za Protothema.gr, 36-godišnjak je izvadio kartu za sudbonosno putovanje, ali je kasnio sa dolaskom u luku.

- Ne bi išao bez karte. Imao je kartu i kasnio je. Koliko sam razumeo, kasnio je u luku, nije ušao i nisu ga pustili da uđe na trajekt. Otišao je na odmor u Atinu. Često je putovao, godinama je išao u šetnju Atinom. Da vidi svoje prijatelje. Uvek je imao novca za kartu. Radio je ovde, u Agios Nikolaosu, i zato se juče vraćao na posao - kaže brat 36-godišnjaka, koji čeka obdukciju kako bi dobio odgovore o okolnostima pod kojima se nesrećni mladić udavio u luci nakon što su ga odgurnula dva člana posade.

Prema prvim informacijama, muškarac je imao kartu za trajekt koji je saobraćao prema Iraklionu na Kritu.

Na video-snimcima se vidi da tridesetšestogodišnjak pokušava da se ukrca na brod i uspeva da skoči na rampu nesporedno pre polaska trajekta, nakon čega dolazi u fizički sukob sa dvojicom muškaraca iz posade, i upada u more u trenutku kada se trajekt već otisnuo od pristaništa.

Iako je nesrećni čovek bio u moru, brod je nastavio svoj put narednih 15 minuta, pre nego što su se vratili nazad u Pirej.

Uhapšena su četiri člana posade koja su zajedno optužena za ubistvo iz nehata, a oni će danas biti saslušani u tužilaštvu.

Kako prenose grčki mediji, brod se okrenuo nazad tek kada je neko od putnika, ko je snimio incident, alarmirao osoblje trajekta.

Nisu reagovali nakon što je završio u moru

Nakon tragičnog događaja nisu preduzete planirane akcije za spasavanje osobe koja je pala u more, ističe u izjavi za grčke medije Sideris Mamidis, jedan od najiskusnijih kapetana grčkog brodarstva.

- Ni pod kojim uslovima ne bacajte čoveka u more kada uđe u brod, čak i ako je begunac - rekao je iskusni kapetan Mamidis o pogibiji 36-godišnjaka.

On ukazuje i na propuste posade nakon incidenta jer nisu pokrenuli propisane postupke za spasavanje osobe koja je pala u more.

- Kao kapetan putničkog broda izražavam svoju tugu zbog gubitka života. Čak i da je begunac i da ga policija juri, čoveka ne guraš u more. Nekoliko puta sam, koliko sam mogao, prekidao proces iskrcavanja i pokupio zakasnelog putnika - kaže Mamidis.

Kako naglašava, „iz humanitarnih razloga, uvek olakšate ulazak lakomislenog i verovatno očajnog putnika u poslednjem trenutku. Čak i ako nema kartu, u toku je proces izdavanja i dodavanja na listu putnika“.

- Odgovornost je u potpunosti na ljudima koji su bili na rampi, koji su ga očigledno gurnuli... Kada su ga videli u moru, nisu uradili propisane procedure za njegovo spasavanje. Na brodu koji se već pomerio, ne gurate nikoga nazad i svakako obaveštavate kapetana da zaustavi proces plovidbe. Imamo proceduru "čovek u moru". Gde je prsluk za spasavanje? Gde je brzi spasilački čamac? - pita se on.

Autor: