AKTUELNO

Sjedinjene Američke Države nude deset miliona dolara za informaciju o pet finansijera Hamasa ili bilo šta što bi dovelo do ometanja mehanizma finansiranja te palestinske ekstremističke organizacije, saopštio je danas Stejt department.

Ponudi nagrade su prethodile sankcije SAD protiv Hamasa posle smrtonosnog napada 7. oktobra na jug Izraela, u kojima je ubijeno oko 1.200 ljudi.

U izraelskom bombardovanju i neprekidnoj kopnenoj ofanzivi koja još traje, ubijeno je više od 22.600 ljudi u Gazi i razrušen veći deo te male enklave.

Petoro finansijera o kojima se traže informacije su Abdelbasit Hamza Elhasan Khair, Amer Kamal Šarif Alšava, Ahmed Sadu Džahleb, Valid Muhamed Mustafa Džadalah i Muhamed Ahmed Abd Al-Dajim Nasralah koje su SAD ranije nazvale „globalnim teroristima“, navedeno je u saopštenju Stejt departmenta.

Prvi finansijer, poznat kao Hamza, živi u Sudanu i rukovodio je mnogim kompanijama koje investiraju u Hamas, a umešan je u transfer gotovo 20 miliona dolara toj organizaciji.

On je povezan s bivšim predsednikom Sudana Omarom i islamskim grupama koje podrivaju stabilnost te zemlje, dodaje se u saopštenju Stejt deprtmneta.

Trojica navedenih operativaca – Alšava, Džahleb i Džadalah su deo investicione mreže u Turskoj, a Nasralah ima bliske veze s iranskim organizacijama i bio je umešan u transfer desetina miliona dolra Hamasu, uključujući vojno krilo te organizacije. On navodno živi u Kataru.

Nagrade će biti date za informaciju o bilo kojem izvoru prihoda za Hamas, velikim donatorima, finansijskim institucijama koje omogućavaju transakcije za Hamas i kompanije koje mu nabavljaju tehnologiju, preneo je Rojters.