AKTUELNO

Američki turisti u Kolumbiji dobili su upozorenje na opasnost od korišćenja aplikacija za upoznavanje nakon sumnjivih smrti osam Amerikanaca u rasponu od samo dva meseca. Američka ambasada u Bogoti izvestila je da su neki od ovih turista bili drogirani i opljačkani nakon što su upoznali ljude preko ovih aplikacija.

Incidenti su prijavljeni u popularnim gradovima kao što su Medelin, Kartahena i Bogota, gde je američki turizam u porastu. Putnicima se stoga savetuje da izbegavaju izolovana mesta kao što su hotelske sobe.

Prema izveštaju ambasade, kriminalci koriste aplikacije da namame žrtve u javne prostore kao što su restorani i barovi, gde su izloženi raznim napadima, od pljačke do teških zločina, uključujući ubistvo, a ponekad su ubice sami ljudi sa kojima se susreću prenosi Dnevnik.hr.

U poslednja tri meseca 2023. godine zabeležen je rast broja pljački stranih posetilaca za 200 odsto, dok je broj poginulih porastao za 29 odsto, među kojima je i osam Amerikanaca koji su umrli od 1. novembra do 31. decembra.

Među žrtvama je bio i američki komičar i aktivista Tou Ger Sjong (50), Amerikanac azijskog porekla koji je živeo u Minesoti. Na odmoru u Kolumbiji krajem novembra, Sjong je otet i ubijen nakon što je upoznao ženu na mreži i izašao na sastanak sa njom. Grupa muškaraca ga je kidnapovala i ubola ga više desetina puta, od čega je Sjong preminuo, preneo je Bi-Bi-Si.

Ambasada SAD naglašava da bi stvarni broj stranih žrtava takvih zločina mogao biti veći, jer se ovi slučajevi često nedovoljno prijavljuju zbog nelagodnosti žrtava ili lošeg pravosudnog sistema. Upozorava se i da je veća verovatnoća da će biti ubijeni oni koji pokušaju da se odupru.

Autor: