AKTUELNO

Gledajući geopolitičke prilike u svetu, sasvim je sigurno da će ova 2024. godina biti veoma turbulentna, rekao je za TV Vesti urednik informative portala Pink.rs Predrag Jeremić.

Kako kaže, postoji bojazan da se rat koji postoji na Bliskom istoku ne proširi nešto ekstremno.

- Već imamo situaciju da se on prelio van granica Izraela i Palestine. Američki izbori mogu doprineti, ali oni dolaze tek na kraju godine. Ne možemo ništa reći sa garancijom. Sigurno je da svet mora da bude obazriv, jer ulazimo u jedan težak period. Ekonomska kriza izazvana ratom u Ukrajini je sve teža u svetu – rekao je Jeremić.

Kako kaže, korona je najpre pogoršala situaciju, a potom je došao i taj rat u Ukrajini.

- Pitanje je koliko će godina biti potrebno da se svet oporavi od ekonomske krize izazvane ratovima, mislim da treba da se zaustavi proces nastavka sukoba u svetu, međutim, čini mi se po informacijama koje stižu iz sveta, da će on da se nastavi – rekao je Jeremić.

Foto: printscreen /TV Vesti

Jeremić je rekao da SAD nije u interesu da se rat na Bliskom istoku, koji neće moći da kontroliše, proširi. Dodaje da već imamo incidente za koje se čini da prerastaju u neke veće sukobe.

- Ne verujem u priču koju je Izrael plasirao o uništenju Hamasa. To je priča koja dosta dugo traje, usađena je u narod koji je kroz Hamas video borbu Palestine za konačno pravljenje države. Takođe ne verujem da će Hamas postići da osvoji celu teritoriju Izraela – rekao je Jeremić.

Kako kaže, Hamas je sve vreme dobijao podršku od pojedinih islamskih zemalja, od onih koji ne smeju otvoreno da uđu u sukob.

- Ukoliko bi se ušlo u otvoreni rat sa Izraelom, ne verujem da bi donelo nešto dobro bilo kome. Sigurno je da Hamas dobija naoružanje, ali ima i dosta svog uskladištenog – rekao je Jeremić.

Foto: printscreen /TV Vesti

Jeremić je rekao da Huti drže zaliv i kontrolišu moreuz kojim bi mogli brodovi da snadbevaju i Izrael, dodaje da su tu videli prostor za dogovor sa Hamasom, kako bi oslabili Izrael na taj način.

- Huti imaju čak i svoje borbene avione, a govori se da su čak i oni učestvovali u gađanju nekih brodova – rekao je Jeremić.

Kako kaže, Huti se neće zaustaviti i oni se ne obaziru ni najmanje na napade koji se vrše nad njima.

- Sve je to nažalost napad na nedužne ljude, na civile – rekao je Jeremić.

Autor: