AKTUELNO

Istovremeno, za 71 odsto porastao je broj potvrđenih slučajeva sifilisa

Skoro sve opštine u Engleskoj i Velsu zabeležile su porast slučajeva gonoreje, pokazuju podaci lokalnih vlasti. Broj zabeleženih slučajeva porastao je za 97 odsto od 2017. godine, dok je, istovremeno, za 71 odsto porastao broj potvrđenih slučajeva sifilisa, navodi se u izveštaju Udruženja lokalnih samouprava (LGA), koje čine predstavnici opština u Engleskoj i Velsu, prenosi Gardijan.

Iz LGA navode da bi porast broja potvrđenih slučajeva polno prenosivih bolesti širom Engleske i Velsa mogao da bude rezultat povećanog testiranja, ali i toga što su smanjena novčana izdvajanja za seksualno i reproduktivno zdravlje.

"Ulaganje u reproduktivno zdravlja pomaže u sprečavanju bolesti i neželjenih trudnoća i smanjuje pritisak na naš zdravstveni sistem", rekao je predsednik odbora za zdravlje udruženja lokalnih samouprava Dejvid Fotergil.

Britansko ministarstvo zdravlja saopštilo je da će ove godine biti izdvojeno više od 3,5 milijardi funti lokalnim vlastima u Engleskoj za finansiranje zdravstvenih usluga, kao i da će se taj iznos povećavati u svakoj od naredne tri godine.

Autor: