AKTUELNO

Više od pola miliona ljudi u australijskoj državi Viktorija usled oluje ostalo je bez struje jer je elektrana bila prinuđena da prekine rad.

Elektrana kompanije AGL, koja proizvodi oko trećinu električne energije u Viktoriji, bila je prinuđena da prekine rad u popodnevnim časovima nakon što se srušilo nekoliko stubova za prenos struje.

Kako navodi portal 9news.com.au, nevreme je haralo velikim delovima Viktorije i Melburna i popodne je bilo grada veličine loptice za golf, bujičnih poplava i snažnog vetra koji je obarao drveće.

"Električne energije nema više od 500.000 domova ili preduzeća", rekla je državna ministarka energetike Lili D'Ambrozio na društvenim mrežama.

Nakon zatvaranja elektrane, cene električne energije su skočile širom države Viktorije na maksimalnih 16.600 australijskih dolara po megavat času sa oko 200 dolara, prema podacima Australijskog operatera za tržište energije (AEMO).

Kao odgovor, AEMO je naredio smanjenje potrošnje električne energije.

Operator je ranije objavio da su potrebna hitna ulaganja da bi se osiguralo da snabdevanje električnom energijom ostane pouzdano pošto se stare termoelektrane na ugalj povlače iz upotrebe.