AKTUELNO

Ovo pitanje se nametalo godinama unazad, ali je sud odlučio da zahtev treba odbaciti!

Princ Hari, koji je pokrenuo pravni postupak protiv Ministarstva unutrašnjih poslova, izgubio je parnicu danas na Visokom sudu protiv britanske vlade zbog odluke o promeni nivoa obezbeđenja prilikom posete svojoj domovini.

Ovo pitanje se nametalo godinama unazad, ali je sud odlučio da zahtev treba odbaciti.

Postupak je pokrenut zbog Izvršnog odbora za zaštitu autorskih prava i javnih ličnosti (Ravec) iz februara 2020. godine u kojem je smatralo da bi trebao da dobije drugačiji nivo zaštite dok je u zemlji.

Nakon saslušanja u decembru sudija Visokog suda sir Piter Lejn danas je doneo presudu o slučaju.

Na sudu je rečeno da Hari smatra da njegova deca Lilibet i Arči ne mogu da se osećaju kao kuće u Velikoj Britaniji ukoliko nisu adekvatno zaštićeni.

Vlada je reagovala rečima da Harijev zahtev treba odbaciti, tvrdeći da je Izvršni odbor za zaštitu autorskih prava i javnih ličnosti, koji spada u nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova, imao pravo da zaključi da bi zaštita trebalo da bude razmatrana od "slučaja do slučaja".

Suđenje se odvijalo bez prisustva medija, zbog poverljivih dokaza o merama sigurnosti u ovom slučaju koji je jedan od tri preostala aktivna slučaja Visokog suda koje je pokrenuo vojvoda od Saseksa.