AKTUELNO

Šumski požar severoistočno od grada Amariljo u Teksasu bukti već nekoliko dana i za to vreme sprženo je više od 200.000 hektara, saopštila je danas Šumska služba te savezne države, a prema podacima koje je obezbedila agencija, požar se širi istočno prema Oklahomi.

Kako navode, nema povređenih ili mrtvih, ali ima oštećenih ili uništenih građevina.

Požari su zahvatili oblast severno od državne fabrike Panteks što je glavna nacionalna institucija za montažu, demontražu i modifikaciju nuklearnog oružja, a nalazi se u blizini Amarilja.

Nekoliko manjih šumskih požara u različitim fazama suzbijanja zahvatilo je druge delove najsevernijeg okruga u Teksasu, Penhendlea, a podstaknuti su jakim vetrovima i visokim temperaturama.

Područje spaljeno glavnim požarom veličine je grada Njujork, prenosi Rojters.

Guverner Teksasa Greg Abot u utorak je proglasio alarmantno stanje za 60 okruga i zadzžio je Teksašku diviziju Uprave za vanredne situacije da aktivira više od 95 vatrogasaca, kao i osoblje za zatvaranje puteva, kontrolu saobraćaja, pružanje medicinske pomoći i pružanje pomoći životinjama.

Više od 13.000 kuća i preduzeća ostalo je bez struje, a više od 4.000 njih z region Penhendl, prema podacima grupe PowerOutage.

Devedeset odsto najvećih požara zabeleženih u Teksasu dogodilo se između januara i maja, uključujući najveći zabeleženi šumski požar u državi u martu 2006. godine.