AKTUELNO

O posledicama rata u Ukrajini možda najbolje govori jezivi snimak koji trenutno cirkuliše društvenim mrežama, na kojem se vide nepregledni nizovi raka na groblju u Harkovu.

"Svi treba da vide ovo, velika tuga", piše na jednom od snimaka.

Video snimljen iz automobila koji prolazi pored groblja prikazuje sumorni, skoro beskrajni niz raka sa poređanim plavo-žutim zastavama koje se vijore iznad njih, kao svedočanstvom užasnih posledica krvavog rata.

Koliko je ukrajinskih vojnika poginulo u ovom ratu teško je reći.

Foto: Tanjug AP/Vadim Ghirda

Kijev – baš kao i Moskva – nerado deli takve podatke. Prema portalu „UA Losses Project“, koji se bavi ukrajinskim žrtvama od početka invazije do 4. februara ove godine potvrđena je smrt 42.152 identifikovana pripadnika ukrajinskih oružanih snaga (Rusija tvrdi da je do prošlog decembra poginulo i ranjeno oko 383.000 ukrajinskih vojnika).

U januaru je bivši glavni ukrajinski tužilac Jurij Lucenko tvrdio da poslednjih meseci Ukrajina gubi 30.000 vojnika mesečno – bilo da su ubijeni ili teško ranjeni - te da je od početka rata na ukrajinskoj strani ukupno poginulo i teže ranjeno čak 500.000 vojnika.

Što se tiče civilnih žrtava, prema podacima Ujedinjenih nacija potvrđeno je da je od početka invazije do kraja januara ove godine poginulo najmanje 10.378 ljudi, od čega je 8.095 na teritorijama pod kontrolom Kijeva, a 2.283 na teritorijama koje je okupirala Rusija. Potvrđeno je da ima i 19.632 povređenih, od čega 16.257 na teritorijama pod kontrolom Kijeva, a 3.375 na teritorijama koje je okupirala Rusija.

Prošla je puna godina dana otkako je ukrajinska nacionalna policija objavila da je najveća masovna grobnica otkrivena u oblastima Harkova i Kijeva. Kako je prošlog marta saopštila policija, najveće masovne grobnice su nađene u oblastima Harkova i Izjuma, gde je umrla 941 osoba, te u regionu Kijeva, gde su nađena tela 1.374 ljudi“.

Šef istražnog odeljenja Maksim Cuckiridže je tada rekao da su u regionima povraćenim od ruskih snaga „otkrili najveće strahote“.

- To su i masovna sahranjivanja i mesta privremenog zadržavanja naših građana, uključujući novinare – rekao je on, preneo je Aa.com.

Cuckiridže je dodao da je policija zabeležila 25 komora za mučenje i mesta za zatvaranje u regionu Harkova, 16 u oblasti Hersona, tri u Kijevskoj oblasti i šest u ostalim regionima.

Autor: