AKTUELNO

Posle skoro tri godine bekstva, lepotica Jasemin G. (31), koja je ukrala 8 miliona evra u Nemačkoj, odlučila je da odustane od skrivanja i predala se nemačkim vlastima.

Kada je avion iz Istanbula sleteo na aerodrom u Bremenu u utorak uveče, istražitelji su uhapsili 31-godišnjakinju.

Jasemin je jednostavnim trikom prevarila kompaniju za transport novca Loomis u Bremenu u maju 2021. i ukrala ogromnih 8,2 miliona evra.

Više od 1.033 dana jurili su je kriminalni istražitelji, privatni detektivi i tužilaštvo.

Zašto je Jasemin posle toliko vremena odlučila da se preda?

Javni tužilac Bremena u sredu nije želeo da daje nikakve konkretne izjave o tome. Nisu dati podaci o tome gde se nalazi ukradeni novac. Ali postoji nekoliko teorija zašto se 31-godišnjakinja vratila u Bremen.

Istražitelji sumnjaju, između ostalog, da je Jaseminu možda mučila savest i da sada želi da odgovara za svoj spektakularni čin.

Foto: FOTO: PRESSESTELLE POLIZEI BREMEN

Sasvim je moguće da i da se kradljivica miliona dolara više nije osećala sigurnom.

Neposredno nakon nestanka, profesor Adolf Galvic (73), policijski psiholog na policijskom koledžu u Vilingen-Šveningenu, objasnio je da "tako velika suma novca privlači veliki broj kriminalaca".

"Čak su i kriminalci trećeg ili četvrtog reda u stanju da uđe u trag. Širom sveta. Može biti ucenjena i kidnapovana", rekao je on.

Bild piše da je situacija za Jasemin G. bila izuzetno opasna kada je pobegla. Morala je stalno da pazi da ne postane žrtva sopstvenih postupaka.

Foto: FOTO: PRESSESTELLE POLIZEI BREMEN

Prema Krivičnom zakoniku, Jasemini G. za svoje krivično delo - za posebno tešku krađu - preti kazna do 10 godina zatvora.

Njen saučesnik Busra S. (26), koji je uhapšen u Bremenu skoro mesec dana nakon zločina, osuđen je 2022. na tri godine zatvora zbog pomaganja i podržavanja krađe u posebno teškom slučaju.

Jasemin G. je privedena istražnom sudiji odmah nakon hapšenja na aerodromu u Bremenu. Nalog za hapšenje je raspisan i ona se od tada nalazi u pritvoru u popravnom domu Bremen-Oslebshauzen.