AKTUELNO

Američki maloprodajni i tehnološki div Amazon povukao je iz prodaje više od sedam miliona falsifikovanih proizvoda u 2023. godini, pokazuje izveštaj objavljen u utorak.

Kompanija je 2020. osnovala odeljenje za borbu protiv falsifikata koji je do sada podneo tužbe i kaznene prijave protiv više od 21.000 pravnih i fizičkih osoba odgovornih za njihovu prodaju, rekao je potpredsednik Amazona Dharmesh Mehta.

Ističu i da sada temeljno proveravaju prodavce, što falsifikatore odvraća od otvaranja novih računa na njihovoj platformi.

Amazon prodaje robu i nudi platformu drugim trgovcima.

U 2023. zaustavili su, po Mehti, više od 700.000 pokušaja otvaranja novih računa i preduhitrili falsifikatore koji su nameravali da prodaju falsifikovane proizvode. Brojka je znatno manja nego u 2020. kada je blokirano šest miliona pokušaja.

U Evropi je Amazon u saradnji s nemačkim proizvođačem automobila BMW-om nedavno pokrenuo spor pred sudom u španskom Alikanteu, nadležnom za zaštitu robnih žigova u EU, kako bi zaustavio prodaju falsifikovanih BMW-ovih delova i opreme.

Sud je presudio da su četiri Španca pokušala da prodaju krivotvorene proizvode na Amazonovoj platformi u Evropi, naredivši falsifikatorima da ih unište i plate odštetu tužiocima.