AKTUELNO

Motiv pucnjave u školi u predgrađu Helsinkija, u kojoj je ubijen 12-godišnjak, bilo je zlostavljanje, objavila je finska policija.

"Osumnjičenik je tokom ispitivanja rekao da je bio meta zlostavljanja, a ta je informacija potvrđena i u policijskoj istrazi", saopštila je policija.

Zastave su spuštene na pola koplja širom Finske dok zemlja oplakuje smrt 12-godišnjeg dečaka u pucnjavi u školi za koju je policija rekla da ju je počinio školski drugar. Dve učenice škole Viertola, takođe starosti od 12 godina, teško su ranjene u jučerašnjem napadu, rekli su bolnički zvaničnici i policija. Nema novosti o zdravstvenom statusu devojčica.

Osumnjičeni je na kraju uhapšen oko četiri kilometra od škole, a kod sebe je još uvek imao pištolj.

Nakon smrtonosnih školskih pucnjava 2007. i 2008., Finska je 2010. postrožila zakone o oružju i uvela ispit sposobnosti za sve podnosioce zahteva za dozvolu za oružje.

Minimalna starost za kandidate takođe je podignuta s 18 na 20 godina. Postoji više od 1.5 miliona licenciranog komada vatrenog oružja i oko 430. 000 vlasnika dozvola u zemlji od 5,6 miliona ljudi, gde su popularni lov i streljaštvo.

Autor: